Na vijftien jaar in het Vlaams Parlement te hebben gezeteld, zegt Karin Brouwers (cd&v) het halfrond vaarwel. De partij cd&v verliest daarmee een van haar experts op de thema’s cultuur, media en mobiliteit. Brouwers zal zich nu volop inzetten voor de komende provincieraadsverkiezingen, waar ze lijsttrekker is in het kiesdistrict Leuven.

Bij de lijstvorming voor de parlementsverkiezingen van 9 juni kreeg Karin Brouwers (cd&v) de eerste opvolgersplaats aangeboden. Hiervoor bedankte ze. Ze wil zich nu focussen op de lokale verkiezingen, maar zal het parlement wel missen. “Niet zozeer het gebouw maar wel de mensen. Vooral de fractiemedewerkers die erop moesten toezien dat we niet te veel domme dingen zeiden”, lacht Brouwers in Tot Slot. “Als ik op woensdagnamiddag naar Vlaams Parlement TV kijk, zal ik mij ook ergeren aan sommige tussenkomsten. Of beter gezegd, dat ik niet meer kan tussenkomen. Als parlementslid heb je het voorrecht om rechtstreeks je verontwaardiging te uiten aan een minister, dat zal nu niet meer gaan. Nu zal ik mijn verontwaardiging moeten opkroppen of tegen mijn televisie moeten schreeuwen.”

Gênant

Dat één van haar dochters plots buiten stond te betogen tegen het cultuurbeleid van minister-president Jan Jambon, is misschien wat haar het meest zal bijblijven. “Bij het begin van de legislatuur kwamen acteurs en kunstenaars wekenlang op straat, voor het Vlaams Parlement, om te protesteren tegen de knip in de projectsubsidies. Buiten stond de cultuursector te betogen en binnen waren wij aan het vergaderen. En plots zag ik dat mijn dochter buiten mee stond te betogen. Zij stond te protesteren tegen het beleid van de Vlaamse Regering, waar ik deel van uitmaakte. Dat was een gênant moment.”

Brouwers is bijzonder dankbaar voor de kansen die ze heeft gekregen. Gedurende vijftien jaar heeft ze haar stad Leuven in het Vlaams Parlement mogen vertegenwoordigen. Maar ze vindt dat het debat slecht is geëvolueerd. “Met Kris Peeters als minister-president was alles perfect. Dat was een goede regering. Wij zochten altijd het compromis. Dat was fijn om te doen”, kaart Brouwers aan. “Maar tijdens de regering Bourgeois, toen Donald Trump president werd van de Verenigde Staten, werd het politieke debat bevuild. Er ontstond een verruwing van de taal. De debatten werden minder beschaafd. Gelukkig was parlementsvoorzitter Jan Peumans er nog om ons bij de les te houden. Maar deze laatste legislatuur, met een grote Vlaams Belang-fractie en de komst van de communisten, werd er vooral fel gepolariseerd. Daarbij had parlementsvoorzitter Liesbeth Homans het debat niet goed onder controle.”

Traagheid

Na zo lang in het parlement te hebben gezeteld, heeft Brouwers enkele verwezenlijkingen op haar teller staan. Toch is ze het fierst op haar voorstel om een menopauzebeleid uit te stippelen. Zo’n beleid is nodig, onder meer omdat menopauzeklachten een invloed hebben op de arbeidsparticipatie van vrouwen. “Dat heeft echt iets veranderd. Er wordt veel meer over gepraat, de politiek is ermee aan de slag gegaan. Nadat ik het voorstel heb ingediend, hebben ook talrijke vrouwen mij gecontacteerd om mij te bedanken. Ik heb daar echt iets mee geraakt.”

Alhoewel Brouwers tijdens haar carrière als Vlaams volksvertegenwoordiger verschillende zaken heeft kunnen realiseren, hekelt ze de traagheid van het Vlaams Parlement. “Zo heeft het een jaar geduurd vooraleer mijn voorstel om parkeerretributies rechtstreeks naar de chauffeur te sturen in plaats van naar de leasingmaatschappij gestemd werd. Dat het zo traag gaat heeft ook het voordeel dat je grondig kunt nadenken over alles en misschien niet te veel domme beslissingen neemt. Maar het zou voor mij toch allemaal wat rapper mogen gaan.”