Miljoenen liters waterverlies in Vlaanderen
Jaarlijks gaan miljoenen liters drinkwater in Vlaanderen verloren door lekken. Uit onderzoek van de Vlaamse milieumaatschappij blijkt dat daar een prijskaartje van maar liefst 23 miljoen euro per jaar aan vast hangt. Het onderzoek kwam er op vraag van Vlaams minister Joke Schauvliege. In het Vlaams Parlement vraagt men zich af wat nu de volgende stappen zullen zijn om dit probleem aan te pakken.

Naar aanleiding van een vraag om uitleg aan minister Joke Schauvliege over het waterverlies bij de watermaatschappijen onderzocht de WaterRegulator de kost van het waterverlies bij Vlaamse watermaatschappijen. De WaterRegulator stelt vast dat het waterverlies in 2016 een kost van 23 miljoen euro veroorzaakte. “Deze kosten zijn nog laag geschat aangezien geen rekening is gehouden met een heel aantal andere zaken die moeilijk kunnen worden berekend. Ik denk dan aan de milieukosten. Het is ook niet duidelijk waar de lekken zich precies bevinden. Waardoor niet alle kosten kunnen worden berekend”, zegt Rob Beenders (sp.a). “Men heeft zich gebaseerd op het absolute minimum. Ervan uitgaand dat 23 miljoen euro waarschijnlijk de kost is voor de jaarlijkse lekverliezen”.

Volgens het rapport zou het waterverlies al jaren relatief stabiel zijn gebleven. Elke maatschappij heeft intussen ook een actieplan opgesteld om waterverlies te vermijden. Maar het is afwachten op de resultaten van de plannen. “Volgens de WaterRegulator is het, gelet op de tijd die nodig is voor het uitvoeren van bepaalde acties, nu nog te vroeg om conclusies te trekken over de impact van die actieplannen. Ze zijn volop met de uitrol bezig”, reageert de minister. Vlaams Parlementsleden Rob Beenders (sp.a) en Johan Danen (Groen) hopen dat er in de toekomst nog meer zal ingezet worden op minder waterverlies.

Het volledige rapport van de WaterRegulator kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 24 januari 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.