De ongewone inschrijvingspolitiek van Aalters burgemeester Pieter De Crem is een bijzondere vervelende zaak voor zijn partij (cd&v). Temeer omdat de minister die toezicht moet houden op lokale besturen, minister Hilde Crevits, een partijgenoot is. Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (Vooruit) duwt het mes nog wat dieper in de wonde. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Een actuele vraag over discriminatie en racisme in Vlaanderen, draait al vlug uit op de kwestie Aalter. Daar laat burgemeester Pieter De Crem (cd&v) mensen met vreemde namen die zich willen inschrijven langer wachten dan iemand met een Vlaamse achternaam. In de ogen van velen is dat pure discriminatie. “Dat zoiets anno 2025 kan gebeuren in Vlaanderen… Er moeten dringend tandjes bijgestoken worden op het vlak van racisme en discriminatie”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (Vooruit).

Een Pano-reportage van VRT bracht aan het licht dat mensen van vreemde origine vaak te laat een bewijs van inschrijving krijgen. Het schepencollege zou de beslissing over de aanvraag vaak uitstellen door een controle van de kwaliteit van de woning te vragen. “Met onwettelijke praktijken wordt discriminerend opgetreden. Dat kan gewoon niet”, zegt De Loor. “De reactie van De Crem tijdens de reportage is ook hallucinant. Hij krijgt de kans om een mea culpa te slaan maar hij blijft vasthouden aan zijn waarheid. Dat is de arrogantie van de macht.”

Schuldig verzuim

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v) laat weten dat ze Audit Vlaanderen heeft gevraagd om na te gaan of de werkwijze van Aalter “volgens de wettelijke normen en goede praktijken is”. Dat vindt De Loor een goede zaak, maar de minister zou nog een stap verder kunnen gaan. “Ze zou ook een tuchtonderzoek kunnen starten naar burgemeester De Crem. Daarnaast zou ze er ook voor kunnen zorgen dat Aalter onder verhoogd toezicht komt te staan, zodat deze praktijken nu stoppen. Maar dat weigert minister Crevits te doen.”

Volgens de minister is een tuchtonderzoek nog niet aan de orde. Ze wijst er ook op dat inschrijvingen in het bevolkingsregister een federale materie zijn. “De minister moet ingrijpen en doortastend optreden. Ongeacht of dat een partijgenoot is of niet. Als ze dat niet doet, pleegt ze schuldig verzuim”, klinkt het bij De Loor in Studio Vlaams Parlement. “De enige partij die de minister steunt, is het Vlaams Belang. Als je enige bondgenoot het Vlaams Belang is, dan weet je dat deze praktijken laakbaar zijn en niet door de beugel kunnen.”

De verliezerscoalitie

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 in Zottegem behaalde Vooruit, met als kopman Kurt De Loor, een sterk resultaat. Kurt De Loor kreeg 3324 voorkeursstemmen, N-VA lijsttrekker minister-president Matthias Diependaele verzamelde 1966 voorkeursstemmen. Maar toch belandde Vooruit op de oppositiebanken. “N-VA, cd&v en Open Vld vormen een coalitie met één zetel op overschot. De verliezerscoalitie. Diependaele heeft ondertussen ook ontslag genomen als gemeenteraadslid. Het worden nog boeiende tijden in Zottegem”, aldus De Loor.