Misbruik van online foto's van jeugdbewegingen
De VRT onthulde in haar Pano-reportage van 16 oktober dat foto’s die jeugdbewegingen en sportverenigingen online plaatsen van bijvoorbeeld spelende kinderen, het doelwit zijn van pedoseksuelen. De leden van de commissie Jeugd reageren geschokt. Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) wil samen met de jeugdsector op zoek gaan naar oplossingen.

Foto’s van Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen zijn het doelwit van pedoseksuelen. Het zijn onschuldige foto’s, maar worden bekeken en gedeeld door volwassenen met foute bedoelingen. Dat ontdekte de redactie van “Pano” van de VRT. Heel veel Vlamingen waren hierdoor geschokt. Ook in de commissie voor Jeugd lieten de beelden niemand onberoerd. “Het gegeven dat onschuldige jeugdfoto’s van jeugd- en sportverenigingen binnen pedoseksuele netwerken worden gebruikt, is ranzig. Ik kan het met geen ander woord omschrijven”, klinkt het bij Freya Perdaens (N-VA). “Het is echt een nachtmerrie voor ouders, maar ook voor iedereen die als leider of verantwoordelijke in een jeugdbeweging actief is”, reageerde Hannes Anaf (sp.a).

Ook Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) is ontzet over de reportage en de omvang ervan. Hij wil overleggen met jeugdverenigingen om de privacy in de digitale wereld beter te garanderen. “We moeten nog bewuster omspringen met sociale media en het gebruik van digitale kanalen bij jeugdorganisaties. Elk kind heeft recht op een onschuldige jeugd, maar in een steeds meer digitale wereld zijn er nieuwe gevaren en uitdagingen”. De minister wil nu vooral inzetten op het nog beter informeren en sensibiliseren van leiding en organisaties.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Bron: Persbericht Benjamin Dalle – Elk kind heeft recht op een onschuldige jeugd

Studio Commissie, maandag 28 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.