Nadat Groen de kieslijsten in december 2023 bekendmaakte, liet Antwerps politicus Imade Annouri weten te stoppen met de politiek. Annouri kreeg de lijstduwerplaats voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. “Een onverkiesbare plaats”, reageerde hij teleurgesteld. In ‘Tot Slot’ kijkt hij terug op zijn politieke carrière.

Tien jaar lang zetelde Imade Annouri (Groen) in het Vlaams Parlement. Hij was een van de sterkhouders in de commissie voor Werk, Economie, maar ook Sport lag hem na aan het hart. Een ban op gokreclame tijdens sportwedstrijden op de VRT, daar maakte hij zijn persoonlijke strijd van. Daarnaast streed hij ook tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport. “Nadat ik de uitzending had gezien over getuigenissen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het jeugdvoetbal in het Verenigd Koninkrijk, stelde ik toenmalig minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) de vraag of er gevallen bekend waren in Vlaanderen. Op dat moment waren er nog geen meldingen binnengekomen”, zegt Annouri in Tot Slot. “Maar korte tijd nadien kwamen er heel veel meldingen binnen. Daaropvolgend hebben we echt grote stappen gezet om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport aan te pakken. Maar ook buiten de sport. Dat mijn vraag heel wat zaken in beweging heeft gebracht, vind ik heel fijn en belangrijk.”

Hoffelijk

Alhoewel Annouri niet één specifieke slechte herinnering heeft aan het Vlaams Parlement, hekelt hij wel het feit dat moeilijke, inhoudelijke debatten vaak worden herleid tot enkele frappante quotes in televisiestudio’s. “Als de camera’s er zijn dan willen (sommige) politici zwaar tegen elkaar opboksen in plaats van goed met elkaar samen te werken. Daar heb ik mij enorm aan gestoord. Keer op keer wordt er een beeld gecreëerd dat we elkaars vijanden zijn. Terwijl je kan verschillen van mening en scherp met elkaar kan debatteren, maar uiteindelijk gaan er compromissen gesloten moeten worden. Laat ideeën knallen, maar creëer geen vijandsbeelden. Wat politici uitspreken, uitstralen of ademen bepaalt voor een deel hoe de maatschappij ademt, hoe mensen naar elkaar kijken. Laat het dan tenminste hoffelijk zijn.”

Voor hij de politiek in ging, werkte Annouri als diversiteitsadviseur. Onder andere de strijd tegen discriminatie was één van de thema’s waar hij zich op richtte. En dat nam hij mee naar het Vlaams Parlement. Maar tot op vandaag vindt hij dat er niet genoeg vooruitgang is geboekt. “Er zijn enkele symbooldossiers gerealiseerd, maar echt doortastend is het beleid van de Vlaamse Regering niet.”

Iets anders

Annouri heeft dan ook één advies voor de nieuwe parlementsleden: “Doe gewoon uw eigen ding. Het is een ongelofelijke eer om hier te mogen zitten. Laat je niet te veel beïnvloeden door communicatie-experts of mediamensen. Doe het vanuit uw eigen gevoel. De enige verantwoording die je als Vlaams volksvertegenwoordiger moet afleggen, is aan je eigen kiezers. Laat ideeën knallen, maar heb respect voor iemand anders mening.”

Tot eind 2024 blijft hij actief in de Antwerpse gemeenteraad. Wat hij nadien gaat doen, weet hij nog niet. Maar aan zijn politieke carrière komt officieel een eind. “Ik weet dat je bijvoorbeeld als minister niet hoeft verkozen te zijn maar voor mij is het wel duidelijk dat het stopt, dat het gedaan is. Het is tijd voor iets anders.”