Motorrijders in het verkeer
Naar aanleiding van de ‘Dag van de Motorrijder’ vraagt Vlaams Parlementslid An Christiaens​ (CD&V) meer aandacht voor motorrijders in het verkeer. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is niet van plan om extra maatregelen te nemen. Hij blijft de nadruk leggen op sensibilisering zodat ze zichtbaarder zijn in het verkeer en meer controle houden over hun voertuig. An Christiaens is teleurgesteld en wil de motorrijders toelaten op busbanen.

Vorige zondag was het de jaarlijkse ‘Dag van de Motorrijder’. Op twaalf locaties in Vlaanderen konden motorrijders een gratis opfriscursus krijgen en konden ze ook hun motor technisch laten nakijken. “Dit initiatief is een ondersteuning die heel nodig is”, zegt An Christiaens (CD&V). “Van de 1000 letselongevallen in het verkeer zijn er 66 dodelijke ongevallen. En van die 66 dodelijke ongevallen gaat het in 28 gevallen om motorrijders. Motorrijders zijn dus extra kwetsbaar in het verkeer”. Zo heeft een motorrijder tot 57 keer meer kans per afgelegde kilometer dan een andere weggebruiker om een letselongeval te krijgen.

In één geval op drie gebeurt het ongeval doordat de motorrijder zelf de controle verliest. In meer dan de helft (54 procent) van de andere gevallen waarbij een motorrijder in botsing kwam met een andere weggebruiker, had deze laatste de motorrijder niet of te laat gezien. Daarom pleit CD&V voor het vrij gebruik van busbanen door motorrijders. “Als we motorrijders tussen de auto’s uit halen, verhogen we het wegcomfort voor zowel de motorrijder als de automobilist”, aldus Christiaens.

Koele minnaar

Minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijft echter een koele minnaar van het voorstel. “Die busbanen dienen natuurlijk voor collectief busvervoer, daarvoor zijn die in eerste instantie bestemd, met alle respect en sympathie. Verschillende groepen vragen om die busbanen te mogen gebruiken. In eerste instantie de zorgberoepen: huisartsen, spoedartsen en andere zorgverplegers. Zij vinden dat zij in eerste instantie daarvan gebruik moeten kunnen maken, en niet de motorrijder, in functie van hun beroep. Zij kunnen immers levens redden”, aldus Weyts.

De Koepelzaal, zaterdag 31 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.