Het Debat - Verschil tussen SWT en Brugpensioen
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat niet akkoord met het voorakkoord dat aan de werknemers van Carrefour wordt voorgelegd. De winkelketen is aan het herstructureren en wie ouder is dan 56 jaar zou in aanmerking komen voor werkloosheid met bedrijfstoeslag; brugpensioen in de volksmond. Muyters vindt dit onverantwoord en zal er naar eigen zeggen alles aan doen om die mensen te begeleiden naar een nieuwe job.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) nodigt zijn drie regionale collega’s van Werk uit voor een gesprek over het stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen. De supermarktketen Carrefour wil dat invoeren vanaf 56 jaar om honderden ontslagen te vermijden. “Dat is een akkoord dat heden ten dage wordt gesloten, in tijden waarin, enkel bij VDAB dan nog, ongeveer zesduizend jobs open staan voor de functie van winkelbediende, in tijden waarin heel onze arbeidsmarkt schreeuwt om talent, om mensen. Dan wordt zo’n akkoord gesloten door de vakbonden en Carrefour”, zegt Axel Ronse (N-VA). “Ik hoop dat Vlaams minister voor Werk, Philippe Muyters (N-VA) al zijn gewicht in de schaal legt om zo’n stommiteit, zo’n crimineel feit te vermijden”.

Tijdens het wekelijks vragenuurtje van het Vlaams Parlement kondigde minister Muyters aan dat hij een negatief advies zal geven. “Hij krijgt van mij een advies, namelijk dat ik niet akkoord ga met het SWT. Ik wil en ik kan geen signaal geven dat we iedereen die 56 of ouder is, kunnen missen op de arbeidsmarkt. Ik zal er alles aan doen om die mensen te begeleiden naar een nieuwe job”. De minister zegt daarbij dat hij niet verantwoordelijk is voor SWT. Meer nog, zijn partij N-VA is voorstander om de SWT-wet aan te passen, zodat brugpensioen op 56 niet meer mogelijk is.

De Koepelzaal, zaterdag 16 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.