Zoals verwacht heeft de nieuwe regering Diependaele het vertrouwen gekregen. Uiteraard niet van PVDA, de partij die flink gegroeid is na de verkiezingen. PVDA kan nu vrolijk schieten op de oude concurrent Vooruit, de partij die vanuit oppositie nu in de regering is gestapt.

Bij PVDA blijft Jos D’Haese op post als fractieleider. Tijdens het debat over het Vlaams regeerakkoord vliegt hij er stevig in. Volgens hem kleurt het akkoord geel en zijn er weinig linkse elementen in terug te vinden. “Ik zie weinig verschil met het vorige regeerakkoord van de regering Jambon. Sterker nog, ik zie nog meer een verschuiving naar rechts.”

Nochtans voorziet deze Vlaamse Regering, een coalitie tussen N-VA, Vooruit en cd&v, de komende jaren een fors extra budget voor welzijn, ongeveer 1,1 miljard euro extra. “Bij de staatshervorming hebben we de inkomsten van de sociale zekerheid losgekoppeld van de uitgaven op vlak van ouderenzorg, zorg voor personen met een handicap, etc. En dat is een probleem. Want hierdoor zit Vlaanderen opgesloten in een budgettair te krap kader om aan al die noden te kunnen voldoen. We zitten daar met een weeffout in ons Belgische systeem. Zorg zou beter op federaal niveau georganiseerd worden.”

Wantrouwen

Voor onderwijs wordt ongeveer 500 miljoen euro extra uitgetrokken. Volgens D’Haese draagt het onderwijsbeleid een strenge N-VA-stempel. Ouders die weigeren Nederlands te leren, zullen de schoolbonus uit de kinderbijslag verliezen. “De meeste mensen die ik ken, werken, leren en willen Nederlands spreken of kunnen het al. Het is zeer gevaarlijk om je beleid te baseren op enkele uitzonderingen. Daarbij, is er iemand die gelooft dat door het gezinsbudget te verlagen er meer mensen lessen Nederlands gaan volgen? Dat gelooft toch niemand.”

D’Haese hekelt vooral het feit dat de Vlaamse Regering uitgaat van wantrouwen in plaats van vertrouwen. “Wantrouwen naar ouders, wantrouwen naar leerkrachten,… Ook het idee dat we nu gaan controleren of zorgwerkers voldoende Nederlands spreken. Wat gaan we doen? Controleurs naar zorginstellingen sturen om na te gaan of er dt-fouten in de communicatie staan?”, vraagt D’Haese zich in Studio Vlaams Parlement af. “Ik zie vooral dat N-VA en Vooruit elkaar lijken te vinden net op die as van het wantrouwen en de as van de controlerende en sanctionerende overheid.”