N-VA heeft kritiek op zero-emissiepremie
De zero-emissiepremie mist haar doel, dat zegt N-VA fractieleider Matthias Diependaele in het Vlaams Parlement.  Wie een elektrische of waterstofwagen aanschaft kan sinds 2016 een premie tot 4000 euro aanvragen voor de aankoop. Maar de premie blijkt weinig succes te hebben en dus vraagt Diependaele zich af of de Vlaamse overheid het vrijgemaakte budget niet beter zou kunnen besteden.

Sinds 2016 kan de Vlaming een premie krijgen bij de aanschaf van een zero-emissiewagen zoals een volledig elektrische wagen of een auto op waterstof. De premiehoogte is afhankelijk van de prijs van het voertuig en werd met de jaren telkens wat afgebouwd. Dit jaar schommelt de premie nog tussen 2.000 tot maximum 4.000 euro. Er is jaarlijks een maximumbudget van 5 miljoen euro. De premie stopt in principe eind 2019.

Maar tijdens de commissie voor Energie toonde bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) zich voorstander van een verlenging. “Er is een enquête uitgevoerd waaruit bleek dat na een jaar premie 50 procent van de mensen geen of waarschijnlijk geen elektrische wagen zou hebben aangekocht zonder premie. Dat is één op twee. Onderzoek toont ook aan dat dit de meest effectieve maatregel is. Wat samengaat met de vaststelling dat de aankoopprijs van een elektrisch voertuig nog altijd de grootste drempel blijft”, zegt Peeters.

Zero-emissiepremie geen succes

Volgens Matthias Diependaele (N-VA) tonen de cijfers aan dat de premie te weinig mensen over de streep trekt om een elektrische auto te kopen. “Ik stel vast dat er vorig jaar 2.666 zero-emissie voertuigen in Vlaanderen werden ingeschreven, maar er slechts 383 premies werden aangevraagd. De overgrote meerderheid vraagt dus niet eens een premie”, stelt Diependaele. Hij vindt dat er meer moet ingezet worden op de omkadering, zoals voldoende laadpalen, en niet het ‘leuke cadeautje’ van de premie.

Bron: Klimaatbeleid heeft meer nodig dan een leuk cadeautje. Zero-emissiepremie geen succes

Studio Commissie, donderdag 7 februari 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.