Voor de ene was het een blamage, voor de andere een huwelijksaanzoek. Wat het nu juist was, vraagt journalist Marc Van de Looverbosch aan parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) zelf. Tot haar grote vreugde mag ze voorzitter blijven tot begin 2025.
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft aan huidig parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) gevraagd om tot de eerste plenaire vergadering van 2025 op post te blijven als voorzitter. De partij wil naar eigen zeggen niet ‘holderdebolder’ iemand aanduiden. Homans heeft niet lang over het aanbod kunnen nadenken. “Net voor de plenaire kreeg ik een telefoontje van Conner met de vraag of ik zou willen aanblijven als voorzitter tot eind dit jaar. Ik heb daar geen seconde over moeten nadenken, ik doe deze job enorm graag. Ik ben altijd met heel veel passie parlementsvoorzitter geweest en ik zal dat blijven doen”, zegt Homans. “Het is een hele mooie geste van Conner. Ook het feit dat hij dat in volle plenaire durft te vragen en zeggen dat ze mijn deskundigheid willen houden tot het einde van het jaar, vind ik knap.”
Nochtans vinden sommige oppositiepartijen, met name Vlaams Belang en Open Vld, dit een blamage voor het Vlaams Parlement. Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens wordt het voorzitterschap van het Vlaams Parlement nu ondergeschikt gemaakt aan politieke spelletjes binnen Vooruit. “Het Vlaams Parlement is geen koehandel”, klinkt het dan weer bij Open Vld-fractieleider Tom Ongena. “Ik denk dat vooral Open Vld nog aan het zoeken is hoe ze oppositie moeten voeren. Het komt nu allemaal wat geforceerd over”, stelt Homans vast.
Vijf N-VA-ministers
Bij de verdeling van de bevoegdheden in de nieuwe Vlaamse Regering krijgt Vooruit twee ministers en N-VA vijf. In ruil daarvoor mag Vooruit de nieuwe parlementsvoorzitter kiezen. “Ik begrijp de keuze van mijn partij N-VA”, reageert Homans. “Nu zijn vijf van de negen ministers van de N-VA. Mijn partij heeft dus een meerderheid in de Vlaamse Regering.” Al toont Homans begrip voor de keuze van Bart De Wever, toch vindt ze het jammer dat ze binnenkort geen parlementsvoorzitter meer zal zijn. “Ik vind het zeker niet leuk. Het werk van een parlementsvoorzitter wordt vaak onderschat. En niet alleen door mijn partij.”
Alhoewel de N-VA een meerderheid heeft in de Vlaamse Regering worden beslissingen (meestal) in consensus genomen. “Het uitgangspunt is inderdaad dat er collegiaal wordt beslist, dat een voorstel door iedereen wordt gedragen. Ikzelf heb als Vlaams minister nog maar weinig meegemaakt dat hier wordt van afgeweken”, kaart Homans in Studio Vlaams Parlement aan. “Maar je hebt natuurlijk vijf N-VA-ministers van de negen aan de ministertafel zitten. Als die allemaal hun zegje doen en echt iets willen doordrukken, dan staan de vier anderen natuurlijk in de minderheid.”