Antwerpen en Gent zijn de grote slokkoppen van het Gemeentefonds. Na meer dan 20 jaar moeten de verdeelsleutels dringend veranderen. Dat vindt althans cd&v-er Koen Van den Heuvel, zelf burgemeester van Puurs. En na 20 jaar verhuist ook hij wellicht naar de Kamer.

Het Gemeentefonds verdeelt ruim 3 miljard euro onder de Vlaamse steden en gemeenten. De grote steden zoals Antwerpen en Gent krijgen veel meer dan de kleinere steden en gemeenten. En dat is niet eerlijk. Koksijde krijgt 209 euro, Gent 1560 euro per inwoner. Er moeten nieuwe criteria komen. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Van den Heuvel (cd&v) schaart zich achter het idee. “De huidige criteria moeten op de schop. We moeten stoppen met deze forfaitaire bedragen en gaan naar transparante, objectieve en nieuwe criteria. “

Hoe het Gemeentefonds zijn middelen in de toekomst zal verdelen is voor de volgende Vlaamse Regering. Maar het lijkt er wel op dat Gent en Antwerpen zullen moeten inleveren. En volgens Van den Heuvel wil N-VA niet dat er gesleuteld wordt aan het Gemeentefonds. “Of dit van Bart De Wever komt? U zegt misschien wel wat ik denk”, lacht Van den Heuvel in Studio Vlaams Parlement.

De hartslag binnen de fractie

Na de verkiezingen van 9 juni komt Van den Heuvel niet terug naar het Vlaams Parlement. Hij verhuist, als de kiezer het toelaat, naar de Kamer. “Al vier legislaturen, al twintig jaar, zit ik in het Vlaams Parlement. 9 juni wordt dan ook een zeer speciale dag voor mij. Naast volksvertegenwoordiger ben ik ook acht jaar fractieleider, de hartslag binnen de fractie, geweest en ben ik zelfs kort minister geweest in de Vlaamse Regering (Op 6 februari 2019, werd hij na het ontslag van Joke Schauvliege minister van Omgeving, Natuur en Landbouw in de Vlaamse Regering, n.v.d.r.). Ik sta voor deze verkiezingen op de tweede plaats voor de Kamer in Antwerpen. Geen makkelijke plaats, maar ik geloof erin.”