Werkgroep Institutionele Hervorming - hoorzitting - staatshervorming
“Het staat in de sterren geschreven, we moeten naar een ander zorgsysteem gaan”. Dat zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, tijdens de eerste openbare zitting van de Werkgroep Institutionele Zaken.

Het Vlaams Parlement keurde in december de oprichting en samenstelling goed van een nieuwe werkgroep Institutionele Zaken. Deze werkgroep vormt een antwoord op de uitnodiging van de Vlaamse Regering om concrete voorstellen uit te werken voor een nieuwe staatshervorming. Vandaag hielden de leden van de werkgroep een hoorzitting over de homogene bevoegdheidspakketten met betrekking tot het gezondheidsbeleid.

Volgens Margot Cloet, gedelegeerd bestuurd van Zorgnet-Icuro, is een staatshervorming nodig, maar het mag niet louter een overdracht zijn van bevoegdheden. “We moeten vooral streven, op basis van een aantal principes, naar een betere gezondheidszorg”, zegt Cloet. Met de zesde staatshervorming werden een aantal bevoegdheden overgeheveld van de federale overheid naar de gemeenschappen. Zo is Vlaanderen vandaag bevoegd voor het beleid rond de zorgverstrekking binnen en buiten de zorginstellingen, de preventieve gezondheidszorg en de erkenning van gezondheidszorgberoepen.

Kluwen

De coronacrisis heeft meer dan ooit aangetoond hoe de Belgische staatsstructuur nefast is voor het goed functioneren van de zorgsector. Met de zesde staatshervorming heeft men bepaalde onderdelen geregionaliseerd in de gezondheidszorg, maar nooit het hele bevoegdheidspakket met de bijbehorende financiering. “We worden nog steeds geconfronteerd met de grenzen van die bevoegdheidsverdeling. Het is noch voor de patiënt, noch voor de organisaties, noch voor de burgers duidelijk. Het is een ingewikkeld kluwen waar iedereen op elk vlak aanknopingspunten heeft om bevoegd te zijn en dat leidt tot versnippering”, zegt de gedelegeerd bestuurder. Cloet hoopt alvast dat men deze legislatuur de eerste stappen zal zetten tot een nieuwe staatshervorming.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, maandag 22 februari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.