Niveau Vlaams onderwijs

Vorig jaar hebben leerlingen van het vierde leerjaar een internationale toets afgelegd en in vergelijking met vier jaar eerder scoren ze beduidend slechter. Zeker voor wiskunde zakken we weg, van de 11de naar de 17de plaats. “We moeten die lat weer omhoog leggen”, klinkt het bij Koen Daniëls (N-VA).

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil daarom meer aandacht zetten op de hervormingen die momenteel in de steigers staan. Zo wil de minister onder meer: taalscreenings gaan afnemen vanaf  de 3de kleuterklas, de eindtermen voor het basisonderwijs aanscherpen en centrale proeven uitrollen. Maar volgens Hannelore Goeman (sp.a) zullen we er met testen alleen niet geraken. “Dat zijn allemaal goede instrumenten, maar dat zal ons vooral helpen om het probleem in kaart te brengen. Het zijn de leerkrachten die het verschil zullen maken”, klinkt het.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 9 december 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.