Een op de vijf gezinnen leeft in energiearmoede
Een op de vijf Belgische gezinnen leeft in energiearmoede. Vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen zouden kwetsbaar zijn voor deze vorm van armoede. Dat blijkt uit onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. Tijdens de commissie Energie van het Vlaams Parlement wordt dat onderzoek besproken met bevoegd minister Bart Tommelein.

Uit de jaarlijkse Barometer Energiearmoede blijkt dat ruim een op de vijf gezinnen in energiearmoede leeft. Dat percentage blijft al enkele jaren stabiel, ondanks een daling van de stookolie- en aardgasprijzen van 2014 tot de eerste helft van 2016. Vooral twee gezinstypes zijn oververtegenwoordigd in de energiearmoede: oudere alleenstaanden en eenoudergezinnen. Zo leeft ‘slechts’ 4,7 procent van de koppels in gemeten energiearmoede. Bij alleenstaanden is dat 28 procent en bij eenoudergezinnen 18,6 procent. “Dat zijn opvallende cijfers”, zegt Rob Beenders (sp.a). “Alleenstaanden en eenoudergezinnen zijn niet per definitie kwetsbare doelgroepen. Ze hebben geen laag inkomen, ze hebben gewoon niet genoeg om extra over te houden om te investeren”.

Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wijst er op dat er reeds verschillende acties zijn ondernomen om die specifieke doelgroepen te bereiken. Zo voerde de VREG een campagne rond de V-test voor kwetsbare afnemers. Daarnaast werden er ook in provinciale infosessies gegeven aan OCMW-medewerkers en andere tussenpersonen in de procedure voor het veranderen van energieleverancier. Maar volgens Beenders is extra communicatie voor die doelgroepen niet de oplossing. “De groep alleenstaanden gaat in de toekomst alleen nog maar toenemen. Als zij in die probleemsituatie blijven zitten, dweilen we met de kraan open. Ik denk dat dat een complex debat is dat we niet met een of twee maatregelen zullen kunnen opvolgen. Ik denk dat daar stilaan wel oplossingen moeten komen”, aldus Beenders.

Studio Commissie, donderdag 3 mei vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.