Vlaams Parlement
Op maandag 28 september opende het Vlaams Parlement het nieuwe zittingsjaar 2020-2021 met de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering. Op woensdag 30 september wordt hierover gedebatteerd.

Verkiezing Bureau en toespraak voorzitter

Bij het begin van een nieuw parlementair jaar verkiest de plenaire vergadering telkens opnieuw een voorzitter, ondervoorzitters en secretarissen. Samen vormen zij het Bureau, het dagelijks bestuur van het parlement. De voorzitter houdt tijdens de openingsvergadering zoals gewoonlijk een toespraak naar aanleiding van het nieuwe parlementaire werkjaar.

Eedaflegging nieuwe leden

Carina Van Cauter (Open Vld) en Jos Lantmeters (N-VA) namen ontslag als Vlaams Parlementslid om vanaf 1 september gouverneur te worden van respectievelijk Oost-Vlaanderen en Limburg. Hun plaatsvervangers, Bart Van Hulle (Open Vld) en Rita Moors (N-VA), zullen op 28 september de eed afleggen als Vlaams volksvertegenwoordiger.

Septemberverklaring

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar legt de Vlaamse Regering de Septemberverklaring af in de plenaire vergadering. Daarin belicht Vlaams minister-president Jan Jambon de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de Vlaamse begroting voor het volgende jaar.

Zonder Homans

Omwille van een Covid-19test kon parlementsvoorzitter Liesbeth Homans  er vandaag niet bij zijn op de openingszitting van het nieuwe parlementaire jaar. Daardoor heeft Filip Dewinter (Vlaams Belang) als eerste ondervoorzitter het debat omtrent de Vlaamse regeringsverklaring in goede banen moeten leiden.

Het parlementaire debat over de Septemberverklaring volgt op woensdag 30 september om 14u. Na dit debat stemt het parlement over de Septemberverklaring.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, maandag 28 september 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.