Oppositie
Op vrijdag 4 oktober moest het Vlaams Parlement debatteren over de regeringsverklaring die minister-president Jan Jambon woensdag aflegde. Maar zonder begrotingscijfers wilde de oppositie dat het debat uitgesteld werd naar volgende week. De meerderheidspartijen waren het daarmee oneens. Omdat de oppositie de begrotingscijfers niet kreeg verlieten ze het halfrond. Het regeerakkoord werd uiteindelijk goedgekeurd door de meerderheid, zonder oppositie.

Naar jaarlijkse gewoonte debatteert het Vlaams Parlement twee dagen na de Septemberverklaring van de minister-president. Maar omdat er nog geen begrotingscijfers beschikbaar zijn vroeg de oppositie om het debat uit te stellen naar volgende week. “Ons voorstel is dat we maandag of dinsdag de cijfers krijgen en woensdag het debat daarover voeren. Dat is de enige manier om een echt gezond debat, zoals dat in een democratie hoort, te voeren”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). Na een stemming werd de agenda niet gewijzigd. Uit ongenoegen verlieten oppositiepartijen Groen, sp.a, Vlaams Belang en PVDA het halfrond. “Wij hebben een fantastische job, in het hart van de democratie. Maar wij laten niet over ons heen rollen”, reageert Björn Rzoska (Groen).

De meerderheidspartijen hebben dan maar een debat gevoerd over het nieuwe regeerakkoord zonder de oppositiepartijen. Na het pleidooi van de drie fractieleiders van de N-VA, CD&V en Open Vld nam minister-president Jan-Jambon nog even het woord. “Respect voor het parlement is mij op het lijf geschreven. We zullen ook tonen dat dat nodig is. Procedurespelletjes en spelletjes die niets te maken hebben met de inhoud, tja, die gaan een beetje aan mij voorbij. Maar we zullen volgende week zeker de gelegenheid hebben om zaken recht te zetten en om het met het parlement óók over de centen te hebben”. Na het ‘debat’ hebben de meerderheidspartijen de regering hun vertrouwen gegeven in het Vlaams Parlement.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.