Onderwijs
Bijna de helft van de ouders met kinderen in het lager onderwijs betaalt voor materiaal dat scholen in principe gratis moeten aanbieden. Daarnaast betaalt meer dan zestig procent van de ouders ook nog eens reftergeld, ook bekend als de boterhammentaks. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt voor Onderwijsonderzoek. Zorgwekkende cijfers, klinkt het bij oppositiepartijen PVDA en sp.a.

Volgens het Steunpunt voor Onderwijsonderzoek (SONO) zou een kind in de kleuterklas 170 euro per jaar kosten en 449 euro in de lagere school. “Dat is dan nog gerekend zonder een aantal bijkomende kosten zoals vervoer, maaltijden en de zogenaamde boterhammentaks”, zegt Hannelore Goeman (sp.a). Een boterhammentaks is de bijdrage die ouders moeten betalen om hun kinderen boterhammen te laten eten op school. Steeds meer Vlaamse scholen vragen die bijdrage en omzeilen volgens PVDA zo de maximumfactuur van 80 euro per jaar in het basisonderwijs. “We moeten vaststellen dat ouders tot 3 euro per dag moeten betalen om hun kinderen op school hun boterhammen te laten opeten. Mij lijken de kosten voor het middagtoezicht vaste schoolkosten. Weinig ouders kunnen hun kinderen ’s middags van school halen”, zegt Lise Vandecasteele (PVDA).

Wat de Vlaams Parlementsleden uit het onderzoek het meest is bijgebleven is dat 44 procent van de ouders met kinderen in de lagere school betaalt voor materiaal dat de kinderen op school gratis zouden moeten krijgen. Het gaat onder meer over schoolboeken, fotokopieën en rekenmachines. “Dat zijn voor ons onaanvaardbare cijfers, maar eigenlijk hoeven die niet echt te verbazen. Wanneer vijf jaar wordt bespaard op de werkingsmiddelen van de basisscholen, krijg je dit soort wantoestanden”, aldus Hannelore Goeman (sp.a).

Nuance

“We moeten hier toch enige nuance aanbrengen”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Ten eerste zijn de resultaten van SONO vermengd met de resultaten van een bevraging. Het ene is een wetenschappelijk onderzoek en het andere is een bevraging van een oudervereniging. Ten tweede zijn het geen nieuwe onderzoeken. Ten derde in de bevraging van de oudervereniging is aan ouders gevraagd welke kosten volgens hen de effectieve noodzakelijk kosten te boven gaan. Van die ouders heeft dan 44 procent geantwoord dat ze op jaarbasis 15 euro meer moeten betalen. Ten vierde is heel de discussie over het reftergeld geen discussie over de kosteloosheid van het onderwijs”. De minister is dus niet van plan om te morrelen aan de maximumfactuur of de studietoelagen. Wel zal hij extra investeren in ons onderwijs, met name ons kleuter- en lager onderwijs.

Het volledige verslag kan u hier lezen.

Studio Commissie, woensdag 30 oktober 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.