Plaatsing digitale meters wordt uitgesteld
De plaatsing van de digitale energiemeters wordt met een half jaar uitgesteld. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein liet eerder deze week weten dat de bestelde meters niet op tijd kunnen geleverd worden en dat de uitrol pas op 1 juli 2019 zou kunnen starten. Walter Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van netbeheerder Fluvius licht in het Vlaams Parlement de vertragingen toe.

De digitale meter zal pas vanaf 1 juli 2019 geplaatst worden. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Het bedrijf dat de aanbesteding van netbeheerder Fluvius binnenhaalde, liet immers weten dat het de energiemeters niet tijdig kan leveren. De aanbesteding werd nochtans begin 2017 al gelanceerd en de opdracht werd in december vorig jaar gegund. Doordat de digitale meters niet op tijd geleverd worden, lopen ook de proefprojecten vertraging op. Die proefprojecten zijn belangrijk om er zeker van te zijn dat de plaatsing vlot kan verlopen.

De digitale meter zou normaal gezien eerst geplaatst worden bij nieuwe huizen, bij huizen die ingrijpend energetische gerenoveerd worden, bij wie een budgetmeter heeft of zonnepanelen op het dak. Die laatste categorie zal echter geen prioritaire doelgroep zijn zolang er geen duidelijkheid is over de impact op de consument bij wegvallen van de terugdraaiende teller. “Ik heb altijd gezegd dat wie zonnepanelen geplaatst heeft, 15 jaar het rendement van de terugdraaiende teller moet kunnen behouden. Dat is ook zo beslist door de Vlaamse regering”, aldus Tommelein.

Bron: Digitale meter half jaar uitgesteld en nog niet voor mensen met zonnepanelen

Studio Commissie, donderdag 25 oktober 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.