Cd&v-fractieleider Peter Van Rompuy was er als de kippen bij om meer duidelijkheid te vragen over de verlaging van de registratierechten. Wat vindt cd&v nu van het nieuwe regeerakkoord? En kleurt het voldoende oranje?

Voor de aankoop van de eerste woning verlaagt de Vlaamse Regering de registratierechten van 3 naar 2 procent. Vanaf 1 januari 2025 zou de nieuwe maatregel ingevoerd worden. Maar er heerst veel onduidelijkheid. Zal dit betrekking hebben op de datum van de akte of het compromis? “De datum van het verlijden van de authentieke akte zal gelden”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Van Rompuy (cd&v). “Dus je kan bijvoorbeeld nu een compromis tekenen, dan heb je nog vier maanden de tijd om de notariële akte af te sluiten. Dan zijn we begin januari en kan men genieten van de verlaging van de registratierechten.”

De aanhouder wint

Na lange en moeizame onderhandelingen landde de Vlaamse Regering op 27 september 2024 met haar regeerakkoord. Van Rompuy is een tevreden man. “Het is voor de cd&v een atypisch regeerakkoord. Meestal krijgen wij het verwijt dat we heel wat water in onze wijn hebben moeten doen. Dat de punten van de cd&v nog amper herkenbaar zijn in dat regeerakkoord. Maar in dit akkoord staan de punten waar we al jaren voor strijden er onverkort in, zoals de indexering van de kinderbijslag.”

De coalitie tussen cd&v, Vooruit en N-VA kreeg als bijnaam de ‘raketcoalitie’. De coalitie is genoemd naar de kleuren van een raketijsje: rood voor Vooruit, oranje voor cd&v en geel voor de N-VA. Maar volgens sommigen kleurt het meer donkerrood, anderen spreken van een citroensorbet, geel en ijskoud. “Laat ons vooral proberen om niet te smelten”, zegt Van Rompuy in Studio Vlaams Parlement. “De drie coalitiepartners hebben de intentie om elkaar het licht in de ogen te gunnen. Maar tijdens de onderhandelingen hebben we ook ‘neen’ gezegd als het voor ons echt niet genoeg was.”

Cd&v-ministers

De nieuwe Vlaamse minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) verzoent twee bevoegdheden die in de vorige regering vaak botsten. Volgens Groen-fractieleider Mieke Schauvliege is dit een slechte beslissing die grote gevolgen zal hebben voor de natuur. Van Rompuy verdedigt de beslissing. “We hebben het stuur in handen. Zoals bijvoorbeeld in het stikstofdossier en de toekomst van de landelijke gemeenten. Maar dat betekent ook dat we grote domeinen, zoals Welzijn en Onderwijs, uit handen hebben moeten geven.”

De tweede, en laatste, minister die cd&v levert, is Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Hilde Crevits. Zij is sinds 2007 een vaste waarde in de Vlaamse Regering. “Hilde haalt nog steeds meer dan 77.000 voorkeurstemmen in West-Vlaanderen. Het is dan ook een logische keuze dat zij opnieuw minister wordt.”