Problemen met kunst schadelijk voor Vlaams toerisme
Na de problemen met de Toporovskicollectie in het Museum voor Schone Kunsten in Gent en de onrust over de restauratie van het Lam Gods vraagt Renaat Landuyt (sp.a) zich af hoe groot de imagoschade is voor Vlaanderen. Zal dit effect hebben op het aantal toeristen en hoe reageren museums in het buitenland op de negatieve berichtgevingen?

Enkele weken geleden kwam het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent in de problemen terecht nadat de echtheid van Russische kunst van het Toporovski-echtpaar in vraag werd gesteld. Hierdoor werd Museumdirecteur Catherine De Zegher voorlopig op non-actief gezet. Deze aanhoudende commotie in het Gentse MSK betekenen enorme imagoschade voor Vlaanderen. “De meerwaardezoekers die Toerisme Vlaanderen moest aantrekken voor de nieuwe expo over de Vlaamse Meesters, krijgen nu te lezen dat een toonaangevend museum in Vlaanderen zomaar kunstwerken exposeert die misschien niet authentiek zijn. In de internationale pers wordt deze zaak gretig opgepikt”, reageert Renaat Landuyt (sp.a).

Ondertussen nam de Stad Gent auditeur Ernst & Young onder de arm om het MSK door te lichten. Deze moet onderzoeken in welke het MSK de geijkte regels en gebruikelijke referentiepraktijken inzake inkomende bruiklenen gevolgd heeft. “We moeten lessen trekken uit die case en kijken hoe we dat in de toekomst kunnen vermijden. We moeten de internationale museumwereld opnieuw vertrouwen geven. Ik ben ervan overtuigd dat Toerisme Vlaanderen dat zeer nauw zal opvolgen en zeer goed zal overleggen. Dit zowel met het wetenschappelijk comité voor de Van Eycktentoonstelling als met de spelers hier, om dat project Vlaamse Meesters te doen slagen. Ik denk dat we daarmee de reputatie van Vlaanderen hoog houden”, aldus Cathy Coudyser (N-VA).

Studio Commissie, donderdag 15 maart 2018 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.