Racisme in het voetbal
Twee incidenten met supporters van Club Brugge zorgden ervoor dat het thema racisme opnieuw op tafel belandde. Tot groot ongenoegen van Vlaams Parlementsleden Imade Annouri (Groen) en Bert Moyaers (sp.a) werd de club vrijgesproken en gingen ook de daders vrijuit. Een recenter incident was eind april tijdens de wedstrijd Beerschot Wilrijk tegen Antwerp. Gedurende deze match waren spreekkoren tegen de Joodse gemeenschap te horen en was er ook een spandoek te zien met een anti-Joodse boodschap.

De afgelopen maanden waren er incidenten tussen Club Brugge en Standard en tussen Club Brugge en Charleroi. Tweemaal werd een speler van zowel Brugge als Charleroi door supporterskernen van eerstgenoemde ploeg op een racistische wijze uitgejoeld. Daarnaast zorgden de antisemitische gezangen en spandoeken van afgelopen weekend tijdens de derby tussen Beerschot-Wilrijk en voetbalclub Antwerp voor heel wat beroering. “Deze voorbeelden geven aan dat het probleem nog springlevend is”, zegt Imade Annouri (Groen). “We mogen nooit tolereren dat er plaats is voor zulke gedragingen in, rond en naast het veld. Dat is onaanvaardbaar”.

Volgens Annouri zijn de inspanningen die vandaag gebeuren te vrijblijvend en hangen ze af van de goodwill van de Voetbalbond en de Pro League. “Zij opereren nationaal maar sport is een gemeenschapsbevoegdheid waardoor er dus geen politieke verantwoordelijkheid is om hen aan te sporen. De overheid legt allerlei preventieve maatregelen op, maar als het gaat over racisme, is er weinig aandacht. Er moet verder worden gedacht want er is nood aan brede actieplannen die iedereen bij het probleem betrekken. Zelfregulering en sensibilisering zijn belangrijk, maar wat mij betreft niet genoeg”, aldus Annouri.

Studio Commissie, zaterdag 12 mei 2018 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.