Amazonewoud
Deze zomer kregen grote delen van het Amazonewoud af te rekenen met bosbranden. De bosbranden worden veelal aangestoken door boeren en bedrijven om meer landbouwgrond te verkrijgen. Mieke Schauvliege, Chris Steenwegen en Johan Danen van Groen dienen een resolutie in en worden gesteund door PVDA en sp.a. Karl Vanlouwe (N-VA) gaat niet akkoord en heeft ook opmerkingen bij de manier waarop de resolutie wordt voorgesteld in de commissie.

Het Amazonewoud, het grootste regenwoud van onze planeet, staat de laatste decennia steeds onder grotere druk. Bomen worden meer en meer gekapt of delen van het regenwoud worden gewoonweg in brand gestoken. Zo stond in augustus 24.944 vierkante kilometer bos in brand. Sommige wetenschappers vrezen dat het woud zich zelf niet meer zal kunnen herstellen. Tijdens de commissie Buitenlands Beleid dienden de leden van Groen-fractie een voorstel van resolutie in om het Amazonewoud beter te beschermen.

Zo vragen ze aan de Vlaamse regering om in haar contacten met de Braziliaanse regering de zorg voor het behoud van het Amazonewoud kenbaar te maken. Daarnaast willen ze dat de federale regering de brand in het Amazonewoud op de agenda van de VN-Veiligheidsraad zet. “België moet niet alleen op Europees niveau aan de kar trekken. Als de grootste aandeelhouder van grootbank BNP Paribas is het ook de taak van de regering grondig na te vragen hoe deze bank haar omvangrijke leningen van meerdere miljarden euro’s aan een aantal van de bedrijven die de Braziliaanse soja- en rundvleesindustrie domineren (Cargill, ADM, Bunge, Louis Dreyfus Company) verantwoordt. En onder welke voorwaarden deze leningen zijn gegeven. Hetzelfde geldt voor de aandelen van deze bedrijven die BNP Paribas bezit (met name in Minerva, Marfrig en Bunge)”, klinkt het bij Groen.

De volledige resolutie kan u hier terugvinden.

Bron: Opinie: “België kan meer voor het Amazonewoud doen dan we denken”

Studio Commissie, donderdag 7 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.