Coronavirus
Indien de scholen na de vakantie niet heropenen wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat leerkrachten overgaan tot de ‘preteaching’ van nieuwe leerstof. “Waarom willen we nieuwe lesinhoud geven? Enerzijds omdat we bezorgd zijn over de onderwijskwaliteit. Laat deze weken – of dit jaar – alstublieft geen verloren tijd zijn”, zegt de minister. Oppositie en meerderheid benadrukken wel dat ‘preteaching’ ook haalbaar voor iedereen moet zijn.

Wegens de coronamaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft genomen zijn scholen voorlopig tot 19 april gesloten, tot het einde van de paasvakantie. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) onderscheidt vier fasen vanaf heden tot in de toekomst, waarin we stapsgewijs gaan evolueren. De eerste fase is de week voor de paasvakantie waar de richtlijnen worden herhaald. De tweede fase is die van de paasvakantie. “U hoort het goed: vakantie. We geven duidelijk mee dat het om een vakantie gaat. Dan worden er geen nieuwe lessen of taken gegeven”, zegt de minister.

De derde fase is de situatie na de paasvakantie. Minister Weyts wil dan een versnelling hoger schakelen door het aanbieden van nieuwe leerstof, de zgn. ‘preteaching’. “Daarbij geldt opnieuw dat alles voorzichtig moet en dat de leerkrachten moeten kijken naar wat haalbaar en doenbaar is”, zegt Weyts. Ten slotte hebben we de vierde fase. Wat doen we met de lestijd die overblijft na de meest stringente coronamaatregelen? “We zijn afhankelijk van de beslissingen van de Veiligheidsraad, maar we bereiden ons er wel op voor. We zullen alleszins afscheid moeten nemen van de traditionele opkuisbeurten in de klas. Normaal gezien zijn de laatste weken opkuisbeurten, maar die zullen er nu niet zijn. We zullen maximaal les moeten geven en daartoe de mogelijkheden creëren”, aldus de minister.

Kloof onderwijs

Thuisonderwijs is niet voor iedereen een evidentie. Sommige kinderen en jongeren hebben momenteel thuis geen toegang tot een computer. “Kinderen die thuiszitten zonder computer en niet kunnen rekenen op de steun van hun ouders, mogen niet uit de boot vallen”, zegt Hannelore Goeman (sp.a).

Over alle onderwijsnetten heen zijn er al 12.500 laptops aangevraagd. Ondertussen werden er al 8000 verzameld. “Maar dat gaat enkel over het secundair onderwijs. In het lager onderwijs zijn er ook hoge noden”, zegt Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).  “Dat is een heel groot probleem. Er is een grote sociale kloof in ons onderwijs, we moeten oppassen dat die niet nog groter wordt”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, donderdag 2 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.