Uit onderzoek bij meer dan 6000 Vlamingen, blijkt dat steeds meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer van De Lijn. Vorig jaar maakte 54 procent van de Vlamingen gebruik van De Lijn, tegenover 49 procent twee jaar geleden. Maar er is ook een minpuntje, klinkt het bij Joris Vandenbroucke (sp.a). Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk dat senioren steeds minder de tram of bus nemen.
Uit het ‘Rapport over het profiel van de reizigers van De Lijn anno 2017’ blijkt dat de penetratiegraad van De Lijn van 49 procent naar 54 procent is gestegen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar dit geldt niet voor alle doelgroepen. Zo blijkt dat 65-plussers significant minder gebruik hebben gemaakt van De Lijn. Het bereik is dan ook gezakt van 61 procent naar 55 procent. Volgens Joris Vandenbroucke (sp.a) is dit toe te schrijven aan de tariefverhogingen. “Gepensioneerden en mensen met een laag inkomen voelen die het meest in hun portemonnee”, zegt Vandenbroucke aan Het Nieuwsblad. “Dat zij nu aan het afhaken zijn, betekent dat die tariefverhogingen de sociale opdracht van De Lijn ondergraven. Veel senioren en mensen met een laag inkomen hebben immers geen alternatief voor bus en tram.”
Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) beschuldigt Vandenbroucke ervan van antireclame te voeren. “Dit is een positief rapport voor De Lijn maar blijkbaar is de drang om antireclame te voeren voor het openbaar vervoer dermate overweldigend dat toch gefocust wordt op dat ene element”, zegt Weyts. “Het is eigenlijk een goednieuwsstudie. Het is absoluut goed nieuws: er is een significante stijgende penetratiegraad voor maar liefst veertien categorieën. Slechts één categorie is gedaald. De uitleg die meneer Vandenbroucke hieraan geeft klopt langs geen kanten”.
Studio Commissie (herhaling), dinsdag 11 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus