Child Focus
Het filmpje dat Child Focus deze week lanceerde naar aanleiding van de Europese dag tegen kindermisbruik mist zijn doel. Dat zeggen verschillende politici in het Vlaams Parlement. In het filmpje wordt een geval van kindermisbruik geënsceneerd door een volwassen actrice. Freya Vandenbossche (sp.a) en Freya Saeys (Open Vld) missen in het filmpje vooral een verwijzing naar Stop it Now!, een hulplijn voor mensen met pedoseksuele gevoelens.

Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Bescherming van Kinderen tegen Seksueel Misbruik lanceerde Child Focus een schokkende campagne. Daarin laten ze een bestaand filmpje zien van seksueel misbruik van een achtjarig meisje, maar nagespeeld door volwassen acteurs. De bedoeling van de campagne is om erop te wijzen dat seksueel misbruik van kinderen effectief bestaat. Maar voor sommigen schiet het zijn doel voorbij. “De nieuwsgierigheid van heel wat kinderen is geprikkeld. Kinderen surfen naar die site, klikken aan dat ze achttien zijn en bekijken die beelden. Ik weet niet of het daarvoor bedoeld is. En of daders door dit soort filmpjes te bekijken, nu echt op een ander spoor worden gebracht? Ik vrees ervoor”, zegt Freya Van den Bossche (sp.a). Ook de vereniging van incest- en misbruikslachtoffers vindt het niet kunnen dat zulke pornografische beelden zo gemakkelijk toegankelijk zijn.

Voor Freya Saeys (Open Vld) ontbrak vooral een verwijzing naar ‘Stop It Now!’ in het filmpje. Stop it Now! biedt ondersteuning aan mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen en hun naasten. “Preventie is nog altijd de sleutel om te voorkomen dat mensen hun gevoelens omzetten in daden. Zoiets meemaken, maakt je leven kapot, het tekent je. Alles wat in onze macht ligt om dat te voorkomen, moeten we absoluut aangrijpen”, zegt Saeys.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zaterdag 23 november 2019 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.