studentenkoten
Sp.a wil studenten  de  mogelijkheid  te  geven  om  tijdens de coronacrisis de huurovereenkomst van een kot zonder opzeggingsvergoeding vroegtijdig te beëindigen. Heel wat studenten kozen om tijdens de lockdown terug in te trekken bij de ouders en betalen nu dus voor een leegstaande kamer. Het voorstel kan echter op weinig bijval rekenen en werd in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement weggestemd.

Door  de  coronamaatregelen  staan  veel studentenkamers al  bijna  twee  maanden  leeg.  Alle  Vlaamse  universiteiten en hogescholen hebben bovendien beslist om tot het einde van dit academiejaar de lessen uitsluitend digitaal te geven. Alleen voor de ‘hoogstnoodzakelijke opleidings-activiteiten’ wordt contactluw onderwijs georganiseerd. Het overgrote deel van de studenten zal dit academiejaar dus geen gebruik meer maken van hun studentenkamer. Daarom vraagt oppositiepartij sp.a om de huurovereenkomst vroegtijdig te kunnen opzeggen.

Tijdens de commissie voor Wonen kan het voorstel op weinig steun rekenen. “Dit zou mogelijk een precedent kunnen scheppen, waarbij de overheid zomaar gaat tussenkomen in een contractuele relatie”, zegt Allessia Claes (N-VA). “Daarenboven heeft de student zelf gekozen waar hij/zij tijdens de coronaperiode verblijft”. De meerderheidspartijen vrezen ook dat de huurprijzen hierdoor zullen stijgen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zondag 24 mei 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.