aardappelsector
Door het sluiten van de horeca, het stilvallen van de export en de dalende prijzen van aardappelen komen veel landbouwers in de sector in moeilijkheden. Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) heeft het over een Europees probleem en wil graag dat er vanuit die hoek financiële steun komt. Om het grote aantal aardappelen dat niet verkocht wordt kwijt te geraken neemt Vlaanderen zelf verschillende maatregelen.

Het coronavirus heeft de aardappelsector zwaar getroffen. De sluiting van de horeca, de verstoring van de internationale distributieketen, de daling van de prijzen en het stilvallen van de export hebben enorm zware consequenties. De crisis zou naar schatting tot 1 miljoen ton overschot hebben geleid. Eind april kwam Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) tot een overeenkomst met de aardappelsector om tot eind mei wekelijks 25 ton aardappelen ter beschikking te stellen van de voedselbanken. Daarnaast kwam er ook de oproep om tweemaal per week frieten te eten. “Maar zelfs als we nog eens vijf keer per week diepvriespuree eten, dan krijgen we dat overschot nog niet weggewerkt. Toch niet enkel met binnenlandse consumptie”, zegt Steven Coenegrachts (Open Vld).

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) hoopt op een Europese oplossing. “Het zou me bijzonder veel plezier doen, mocht Europa daar budgetten voor vrijmaken. Iets wat men tot nu toe nog niet heeft gedaan. Ik voel me op dat vlak wat in de kou staan”, zegt de minister. Ondertussen wordt het verlies van de noodlijdende Belgische aardappelsector op 125 miljoen euro geschat.

Het volledige verslag kun hier terugvinden.

De Koepelzaal, zaterdag 9 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.