Strengere aanpak van tienerpooiers
Steeds meer tieners worden door pooiers in de prostitutie gedwongen. Dat zegt een Nederlands meldpunt voor tienerprostitutie. Zij zien ook over de grens in Vlaanderen een stijging. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil het probleem dan ook strenger aanpakken. Dat zei hij afgelopen week in het Vlaams Parlement waar het onderwerp uitgebreid aan bod kwam.

In Nederland en België is het aantal minderjarige prostituees gestegen. Dit is te wijten aan de nieuwe ronseltechnieken. Waarbij tienerpooiers doelbewust jonge meisjes en jongens proberen te verleiden of te chanteren om hen zo stap voor stap in de prostitutie te duwen. “Het gaat om jongeren die bijvoorbeeld op Tinder zitten. Die daar een naaktfoto geven, ze weten dat het niet mag, maar het gebeurt, en daardoor worden gechanteerd. En zo komen ze stap voor stap in de prostitutie terecht. Dit zijn geen fictieverhalen, het zijn geen slechte-filmverhalen. Het is de realiteit in ons land”, zegt Elke Van den Brandt (Groen).

In 2016 werkte Vlaanderen een actieplan uit rond de aanpak van tienerpooiers en de bescherming van slachtoffers. Maar het blijvende gebrek aan aangepaste begeleiding voor de slachtoffers zorgt bij heel wat Vlaams Parlementsleden voor frustraties. “Vandaag sta ik hier om te zeggen dat de organisaties die die aanpak op het terrein moeten uitrollen, ons vertellen dat de bijsturing dat de minister heeft beloofd, geen meter vooruitgaat. Dat het resultaat is dat slachtoffers die verschillende keren op een dag worden verkracht, worden opgesloten om hen te beveiligen en dat de daders van die verkrachting vrij rondlopen”, zegt Lorin Parys (N-VA). Tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement beloofde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen een strakkere aanpak van tienerpooiers en een betere opvang van slachtoffers van tienerpooiers.

De Koepelzaal (herhaling), zaterdag 8 juni 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.