Strengere voorwaarden voor islamleerkrachten
Vanaf 1 september zullen alle beginnende islamleerkrachten in het lager en het secundair onderwijs een bekwaamheidsbewijs moeten kunnen voorleggen. Nadia Sminate (N-VA) is opgetogen over de beslissing maar had liever nog een stap verder gegaan. Op dit moment zijn al meer dan 600 islamleerkrachten aan de slag en voor hen zal niks veranderen. Een gemiste kans, aldus Sminate.

Wie islamlessen wil geven, zal binnenkort een erkend bekwaamheidsattest moeten halen. De Vlaamse overheid bereikte daarover een akkoord met de Moslimexecutieve. Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) noemt het akkoord een stap vooruit. “Het is een doorbraak voor toekomstige generaties”, zegt Sminate. “Maar de leerkrachten die vandaag aan de slag zijn, blijven de kans hebben om voor onze kinderen te staan zonder daarvoor de juiste opleiding te hebben genoten”. Liefst 73 procent van de islamleerkrachten beschikt niet over het vereiste diploma.

Voor Sminate moet de Vlaamse regering een stap verder durven gaan. Zo vindt ze dat alle islamleerkrachten van vandaag ook moeten voldoen aan alle bekwaamheidsvereisten. En dit zonder uitzondering. Minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst erop dat de groep bestaande islamleerkrachten stelselmatig zal uitstromen. “Maar mijn bezorgdheid is net dat dat veel te lang zal duren. Gemiddeld zo’n tientallen jaren”, zegt Sminate. “Ik ben ervan overtuigd dat onze kinderen meer verdienen. Het gaat over mensen die kinderen begeleiden die hun identiteit nog moeten vormen, en we mogen daar niet voor minder gaan”.

De Koepelzaal, zaterdag 21 april 2018 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.