Telenet
Zo’n 180.000 mensen kijken nog analoog naar televisie via Telenet. Tussen eind 2020 en eind 2021 wordt dat signaal afgeschakeld en zullen ze eenmalig een nieuw signaal moeten oppikken met hun televisietoestel. Zo wil Telenet ruimte vrijmaken om meer internet en digitale tv in de huizen binnen te brengen. In de commissie Media uit Katia Segers (sp.a) haar bezorgdheden bij minister Benjamin Dalle.

Telenet-klanten die gebruikmaken van het analoge signaal zullen tussen eind 2020 en eind 2021 geen enkel signaal meer ontvangen. Het telecombedrijf schrapt het analoge signaal omdat het ruimte wil vrijmaken voor digitale toepassingen. Naar schatting luisteren er nog 200.000 mensen op analoge wijze naar radio en kijken nog 180.000 mensen analoog naar televisie. “In 2012 waren dat nog ongeveer 1.000.000 kijkers en luisteraars. De afbouw is vlug gegaan, maar het gaat nog om een pak mensen”, zegt Katia Segers (sp.a). “In 7 jaar tijd is dat aandeel wel spectaculair gedaald, maar het lijkt mij bijzonder optimistisch als je verwacht dat binnen ongeveer 1 jaar 200.000 Vlamingen overschakelen naar digitale radio en televisie”.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) verzekert dat die mensen niet zomaar in de kou worden gezet. Ten eerste zullen mensen kunnen overschakelen van een analoog naar een digitaal systeem zonder prijsverhoging of contractaanpassing. Ten tweede zullen diegenen die een televisietoestel van meer dan negen jaar oud hebben de keuze krijgen om een Digibox te huren (eerste jaar gratis) of kopen. Die toestellen voldoen namelijk technisch niet om op dat digitale net in te schakelen. Ten derde is bij recentere toestellen een herprogrammering mogelijk. Tot slot zullen de ongeveer 200.000 kabel-radioluisteraars gratis radioantennes kunnen krijgen. “Het is vooral belangrijk dat men voldoende tijd gunt om deze omschakeling ook daadwerkelijk in de huiskamer te realiseren”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, vrijdag 1 november 2019 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.