woningbranden
Er zijn dit jaar in Vlaanderen al meer mensen gestorven in een woningbrand dan vorig jaar. Nochtans is een rookmelder in elke woning verplicht sinds 1 januari 2020. “Het is echter niet mogelijk om overal te gaan controleren of die rookmelders er effectief zijn. De verplichting werkt vooral sensibiliserend.” Dat zegt minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) tijdens een videoconferentie van de commissie Wonen van het Vlaams Parlement.

In 2020 stierven er in Vlaanderen al twintig mensen in een woningbrand. Dat zijn er meer dan in heel 2019, toen er zestien mensen omkwamen in een woningbrand. “Dat baart ons zorgen. We hebben hier voorlopig geen verklaring voor. Ik heb in de pers gelezen dat het Netwerk Brandweer een verder onderzoek naar die oorzaken zal voeren”, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA)

Nochtans moeten sinds 1 januari rookmelders verplicht aanwezig zijn in elke woning. Zo moet er in iedere woning op elke verdieping minstens één rookmelder aanwezig zijn. “Ik wil duidelijk stellen dat een rookmelder natuurlijk geen brand voorkomt. Een rookmelder zorgt ervoor dat mensen sneller uit de brand geraken en zich sneller in veiligheid kunnen brengen. Een rookmelder zorgt er eventueel ook voor dat een brand sneller wordt ontdekt en dus ook minder snel kan uitslaan of sneller kan worden gedoofd voor het vuur helemaal uitbreidt”, zegt de minister.

Preventiecampagne

Vlaams Parlementsleden Sarah Smeyers (N-VA) en Ludwig Vandenhove (sp.a) vragen zich af of er niet een nieuwe preventiecampagne moet uitgewerkt worden. “Er zijn voorlopig evenwel geen concrete plannen om een nieuwe preventiecampagne uit te werken. Er zal wel nog een campagne komen over de nieuwe woningkwaliteitsnormen die van kracht worden op 1 januari 2021. Zoals gezegd maken de rookmelders daar ook onderdeel van uit. Alles wat daaraan gelinkt kan worden nemen wij ook steeds mee, daar zetten we zoveel mogelijk de schijnwerpers op”, aldus minister Diependaele.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Rookmelders: verplichtingen

Studio Commissie, zaterdag 8 augustus 2020 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.