Om snelheidsduivels aan te pakken, gebruiken nogal wat gemeenten trajectcontroles. Die zijn vaak in handen van privébedrijven die van elke boete rijker worden en de gemeenten ook nog eens vastzetten in een wurgcontract. Bovendien verbieden diezelfde bedrijven om de wegen verkeersveiliger in te richten, zodat ze nog meer winst kunnen maken. Dat is een brug te ver voor Vlaams volksvertegenwoordiger Gaby Colenbunders (PVDA).

Sinds steden en gemeenten snelheidsboetes mogen uitschrijven, schieten trajectcontroles als paddenstoelen uit de grond. De trajectcontroles worden geïnstalleerd door privébedrijven. Deze bedrijven innen een groot deel van de opbrengst. Tot wel 24 euro per boete. “Wij zijn niet tegen trajectcontroles, wel zijn we tegen trajectcontroles die uitgebaat worden door privébedrijven”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Gaby Colebunders (PVDA). “Want de trajectcontroles die worden geïnstalleerd door privébedrijven hebben nog weinig te maken met verkeersveiligheid. Vaak staan deze niet op de wegen waar er veel ongevallen gebeuren, ze staan op de plaatsen waar er weinig ongevallen gebeuren maar waar er veel boetes kunnen uitgedeeld worden.”

Volgens Colebunders hebben de privébedrijven veel te veel zeggenschap bij de installatie van trajectcontroles. “Zij willen dat verkeersdrempels en ronde punten worden weggehaald. Eigenlijk halen ze zo veel mogelijk de verkeersveiligheid weg en willen ze zo veel mogelijk beboeten. Het is gewoon een cashkoe aan het worden.”

Staking De Lijn

Door een vakbondsactie op woensdag 12 maart reed slechts de helft van de bussen en trams van De Lijn in Vlaanderen. Colebunders heeft begrip voor de actie. “Jarenlang heeft de Vlaamse Regering De Lijn kapot bespaard. Het personeel van De Lijn zijn fiere werknemers, die niet zomaar het werk stilleggen. Zij proberen met de middelen die ze hebben de reizigers zo veilig mogelijk van plaats A naar B te brengen. Maar als er nooit wordt geluisterd naar hun verzuchtingen dan zien zij enkel nog de mogelijkheid om te staken. Pas wanneer er een stakingsaanzegging is, krijgen de vakbonden een uitnodiging om mee aan tafel te zitten. Het is erg dat ze het zo ver laten komen.”

Vertrek Rudi Kennes

Onlangs raakte bekend dat Europees parlementslid Rudi Kennes uit de PVDA stapt. Maar het blijft onduidelijk waarom hij plots vertrekt. “Ik ken Rudi Kennes zeer goed, hij was nog mijn medewerker toen ik federaal parlementslid was. Maar ik heb in tussentijd geen contact meer met hem gehad”, reageert Colebunders in Studio Vlaams Parlement. De afgelopen dagen werd geïnsinueerd dat Kennes uit de PVDA zou gestapt zijn, zodat hij een deel van zijn loon niet meer moet afstaan aan de partij. Uit andere bronnen blijkt dat Kennes niet tevreden was met het gevoerde personeelsbeleid. “Het doet mij pijn dat hij deze beslissing heeft genomen. Het is voor mij ook koffiedik kijken waarom hij deze stap heeft gezet. Ik hoop dat hij mij binnenkort meer uitleg zal geven.