Turkse lessen in Gentse scholen
Zo’n vijftig kinderen tussen drie en acht jaar krijgen Turkse les in gebouwen van het stedelijk onderwijs in Gent. De lessen vinden plaats op woensdagnamiddag en op zaterdag en worden gegeven door Turkse leerkrachten. Zij geven ook politieke boodschappen mee en dat kan volgens Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) niet. Hij vraagt minister van Onderwijs Hilde Crevits dan ook om maatregelen te treffen.

In Gentse scholen kunnen kinderen en kleuters Turks onderwijs krijgen op woensdagnamiddag en op zaterdag. Dat Turks onderwijs wordt gegeven door leerkrachten uit Turkije waarvan het loon en de huisvesting betaald worden door Turkije. “Eigenlijk kan dat niet meer in Vlaanderen, want in 2016 heeft deze Vlaamse Regering beslist om geen arbeidskaarten meer te geven aan Turkse leerkrachten. Er werd namelijk vastgesteld dat er, onder het mom van taallessen, ook een politieke boodschap werd meegegeven”, zegt Koen Daniëls (N-VA). “Maar wat opvallend is, is het volgende. Als wij als N-VA pleiten voor taalbaden Nederlands dan is het kot te klein. ‘Segregatie! Hoe durf je! Taalbaden, taallessen, ai, ai, ai!’ Maar als er dan Turkse leerkrachten naar hier worden gebracht om tweemaal in de week Turks te geven, dan is dat een goede zaak voor de integratie”.

Ook Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft haar bedenkingen bij het initiatief. “Ik vind het geen goede zaak dat men blijft volharden in de praktijk die al bestond sinds 1979, namelijk dat men mensen uit Turkije laat overvliegen, heel specifiek om die lessen te geven. Wij hebben zo een grote en rijke Turkse gemeenschap hier in Vlaanderen. Zij kunnen perfect dat naschools aanbod zelf geven. Dat zou trouwens een zeer goede zaak zijn als het over integratie gaat”, aldus de minister.

De Koepelzaal, zaterdag 9 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.