Elk schooljaar duikt het probleem opnieuw op: het vervoer voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Hierdoor moeten kinderen urenlang op de bus zitten. Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) krijgt hierover zelfs in zijn eigen gemeente, Sint-Gillis-Waas, klachten.

Het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs zorgt al jarenlang voor hoofdpijn in de Vlaamse Regering. Tijdens de coronacrisis was de reistijd voor sommige leerlingen opgelopen tot 150 minuten. Dat is één uur langer dan de vooropgestelde 90 minutenregel. “Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft een verdubbeling van het budget gekregen om de problematiek op te lossen. Maar bij de start van dit schooljaar klampen ouders mij in Sint-Gillis-Waas aan om hun verhaal te doen. Nog steeds zitten er leerlingen in het buitengewoon onderwijs uren op de bus. Soms komt er zelfs geen bus en zijn de ouders niet op de hoogte gebracht”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls (N-VA) vast.

Ministerposten

Open Vld zal deze legislatuur waarschijnlijk in de oppositie belanden. Wat betekent dat minister Peeters haar zetel in de Vlaamse Regering niet zal kunnen behouden. Het dossier over het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs is dus voor haar opvolger. En nu de eindsprint voor een Vlaams regeerakkoord is ingezet, komen de speculaties over de mogelijke ministerposten op gang. Zo wordt Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen van de Haven van Antwerpen Annick De Ridder (N-VA) genoemd als mogelijke nieuwe Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. Zuhal Demir (N-VA) zou de nieuwe welzijnsminister kunnen worden of misschien onderwijsminister? “Onderwijs is een zeer belangrijke bevoegdheid. Wij willen vooral een goed regeerakkoord dat de onderwijskwaliteit vooropstelt”, reageert Daniëls.

Daniëls is al 10 jaar de N-VA-onderwijsspecialist in het Vlaams Parlement. Afgelopen legislatuur werd hij zelfs de schaduwminister van Ben Weyts (N-VA) genoemd. Maar voorlopig blijft een ministerpost uit. “Ik moet niet op de stoel van een minister zitten om op het onderwijsbeleid te wegen”, zegt Daniëls. “De kans is groot dat Matthias Diependaele de nieuwe minister-president van Vlaanderen wordt. Matthias komt uit Oost-Vlaanderen, ik kom uit Oost-Vlaanderen. Dus de kans is klein dat er twee N-VA-ministers uit Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Regering zullen zitten.”

Burgemeesterssjerp

Als kandidaat-burgemeester in Sint-Gillis-Waas wil Daniëls zich nu volop concentreren op de verkiezingen van 13 oktober. Hij hoopt de burgemeesterssjerp van Maaike De Rudder (cd&v) te kunnen bemachtigen. “Ik zou zeer graag burgemeester van Sint-Gillis-Waas worden. Bij de vorige lokale verkiezingen waren we de grootste partij. Ikzelf had ongeveer 2300 voorkeurstemmen, het hoogste resultaat ooit. Huidig burgemeester De Rudder: 924 voorkeurstemmen”, klinkt het bij Daniëls in Studio Vlaams Parlement. “Ofwel kiezen de inwoners voor meer van hetzelfde: vuile straten, slecht beleid, een bestuur dat koppig verder doet. Ofwel kiezen de inwoners, na 55 jaar cd&v-beleid, voor een ander en beter beleid.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor duwt de lijst van huidig burgemeester Maaike De Rudder. Daniëls is De Moor liever kwijt dan rijk in de gemeente. “Een staatssecretaris die asielzoekers wil huisvesten, die heb ik eigenlijk liever niet in onze gemeente, want op een bepaald moment zal ze het ‘goede voorbeeld’ willen stellen in Sint-Gillis-Waas. Ik denk niet dat onze inwoners meer asielzoekers willen, ze zijn bekommerd om de wegen en infrastructuur. Ze willen dat de lokale winkels blijven en niet verdwijnen.”