Uitdoven van de pelsdierhouderij
Op 1 december 2023 moeten alle pelsdierhouderijen in Vlaanderen  gesloten zijn. Voor die bedrijven wordt een overgangsregeling en een compensatieregeling voorzien. Gwenny De Vroe (Open Vld) vraagt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts hoe hoog die compensatieregeling eigenlijk is.

De pelsdierkweek voor de productie van bont is reeds verboden in het Waals Gewest (2015) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (2017). Dit ging telkens om een symbolisch verbod omdat er noch in Wallonië noch in Brussel pelsdierkwekerijen gevestigd zijn. Vlaanderen telt wel nog altijd 17 pelsdierkwekerijen, die vergunningen kunnen voorleggen voor in totaal meer dan 325.000 pelsdieren. Jaarlijks worden er in deze kwekerijen nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood. Ook de productiemethode van dwangvoeding  wordt stopgezet. “Dieren doden enkel en alleen voor hun pels dat is echt niet meer van deze tijd. Hetzelfde geldt voor het produceren van foie gras. Door dieren ziek te maken en hen letterlijk voedsel door de strot te rammen”, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

De Vlaamse Regering heeft nu ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Weyts een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen. Er is nog een overgangsperiode voorzien tot eind 2023, waarin de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden moeten houden. Zo mogen ze in de komende jaren hun activiteiten al niet meer verplaatsen of uitbreiden: ze mogen enkel nog kweken met de soort die ze vandaag al houden. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 pelsdierkwekerijen en 1 foie gras producent gesloten zijn. De kwekers worden echter gestimuleerd om sneller tot sluiting over te gaan. Daarom wordt het compensatiebedrag dat de kwekers krijgen toegekend jaarlijks verminderd met een vast percentage.

Bron: Weyts maakt een einde aan pelsdierkweek en dwangvoeding

Studio Commissie, donderdag 4 oktober 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.