Uplace
De Raad van State heeft Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van het gebied waar Uplace zou komen vernietigd. Hierdoor is de bouwvergunning ongeldig. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege kan nog niet dieper op het dossier ingaan, maar in het Vlaams Parlement heerst vooral het gevoel dat niemand Uplace nog wil verwezenlijkt zien.

In december besliste de Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van het geplande winkelcomplex Uplace te vernietigen. Dat is een nieuwe tegenslag voor het complex nadat vorig jaar de milieuvergunning werd geschorst. Nu het GRUP werd vernietigd kan Uplace ook geen bouwvergunning meer krijgen. De hoop om zo snel mogelijk te starten en om zelfs tegen 2019 te openen lijkt erg ijdele hoop. Maar er is een nieuw scenario in de maak, waarbij het gemeentebestuur zelf een ruimtelijk plan opstelt om het project een doorstart te geven. Zo zou de overheid overwegen om haar bevoegdheden voor het opmaken van ruimtelijke plannen te delegeren aan de gemeenten Machelen en Vilvoorde.

“We gaan ons nu daarover buigen en de betrokkenen gemeenten zo snel mogelijk een antwoord geven”, zegt minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V). “Het grote voordeel is dat het terrein volledig gesaneerd is. Het was gigantisch vervuild. Het was een ‘blackfield’ waar niemand interesse in had, en nu lonkt iedereen ernaar. Dat is positief. Laten we nu samen bekijken wat er daar in de toekomst zal komen”. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen vragen om snel een beslissing te nemen. “Er is geen meerderheid meer om met dit project verder te gaan”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). “De Vlaamse regering moet voor een realistische invulling kiezen voor de economische heropleving van die regio. Ze moet stoppen met tijd te verspillen met dit gigantische dossier waar amper nog voorstanders voor zijn”.

Studio Commissie, dinsdag 23 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.