Tijdens de laatste plenaire vergadering van 2024 vond traditiegetrouw het begrotingsdebat plaats. Jos D’Haese, fractieleider voor oppositiepartij PVDA, is er niet over te spreken dat de regeringspartijen hun verkiezingsbeloftes niet nakomen. “Dat zijn woorden in de wind”, klinkt het. Maar zitten er naast al die minpunten ook enkele pluspunten in de begroting? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan D’Haese.
Na een marathonvergadering van bijna 20 uur werd de begroting op vrijdag 20 december in de vroege uurtjes goedgekeurd. Een geanimeerd debat, waar ex-coalitiepartner Open Vld het zwaar te verduren kreeg. “De partij Open Vld heeft het pad van de huidige Vlaamse Regering mee bepaald. Om dit nu allemaal te bekritiseren, dat is gewoon niet geloofwaardig”, kaart PVDA-fractieleider Jos D’Haese aan. “Om bijvoorbeeld van voormalig minister van Openbare Werken Lydia Peeters te horen dat er te weinig wordt geïnvesteerd in waterveiligheid … Dat is gewoon pijnlijk.”
Ook kersvers Vlaams minister van Klimaat Melissa Depraetere werd het vuur aan de schenen gelegd. Vooral de linkse oppositiepartijen, PVDA en Groen, maakten het haar niet makkelijk. “De minister is een keizer zonder kleren. Heel veel woorden en beloftes, maar bijna geen concrete maatregelen.” D’Haese geeft wel toe dat er ook rode accenten zitten in het begrotingsakkoord. “Er wordt meer geïnvesteerd in de zorg en het openbaar vervoer. Dat zijn goede zaken. Maar er is geen volledige trendbreuk met het verleden. Zo is het meest gebruikte woord in het regeerakkoord het woord ‘verder’. Dat zegt genoeg over de ambities van deze Vlaamse Regering.”
Stijging energiefactuur
De distributienettarieven voor elektriciteit stijgen volgend jaar gemiddeld met 120 euro op jaarbasis, dat is een stijging van 33 procent. Voor aardgas komt er volgend jaar gemiddeld 15 euro op jaarbasis bij, dat is een stijging van 6 procent. “En dit terwijl minister Depraetere beloofde om onze energiefactuur te doen dalen”, stelt D’Haese in Studio Vlaams Parlement vast. “Tot op heden worden de investeringen in ons elektriciteitsnet doorgerekend aan de gebruiker. Deze regering zou er voor kunnen opteren om de investeringen te bekostigen via de algemene middelen, zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.”