Zoom
Door het coronavirus moeten veel mensen noodgedwongen thuiswerken. Hierdoor is de videoconferentie-app Zoom in een snel tempo enorm populair geworden. Ook in het Vlaams Parlement maakt men gebruik van deze applicatie om digitale commissies te organiseren. Nochtans zijn er enkele veiligheidsissues aan het licht gekomen. “Voor lokale besturen wordt het gebruik van Zoom alvast afgeraden”, dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Zoom is sinds de coronacrisis snel populair geworden bij thuiswerkers, maar de dienst krijgt ook veel kritiek door verschillende problemen met de veiligheid. Zoom had onder meer een wachtwoordlek in de Windows-app en kreeg veel kritiek vanwege stiekeme datadeling met Facebook. Ook werd er gewaarschuwd voor het kapen van videogesprekken. “Het is af te raden om Zoom zelf te installeren en het is raadzaam te opteren voor andere platformen om online te vergaderen als lokaal bestuur. Dat is het advies van de werkgroep”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) vindt het eigenaardig dat men adviseert voor andere platformen te opteren, terwijl het Vlaams Parlement zelf gebruikmaakt van de videoconferentie-app Zoom. “Honderd procent veiligheid bestaat helaas niet en zal ook nooit bestaan, dat besef ik natuurlijk ook. Is er geen andere app waarover wij ons in het Vlaams Parlement moeten beraden of we die dan niet beter gebruiken?”, vraagt Van Rooy. Volgens minister Somers heeft het Vlaams Parlement een veiligheidsanalyse gemaakt en zijn er bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen.

Het volledige verslag kun hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 14 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.