Verbod op roken in de wagen met kinderen
Roken in de auto is ​ongezonder dan roken in de buitenlucht. In Wallonië hebben ze al een tijdje een verbod op het roken in de auto in het bijzijn van minderjarigen. Vlaanderen zal nu ook niet langer wachten op een doorbraak op het federale niveau. Zo heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een voorontwerp van decreet klaarliggen dat op de tafel van de Vlaamse regering komt.

Minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), wil roken verbieden in de auto wanneer er kinderen bijzitten. De Stichting tegen Kanker stelt namelijk dat inzittenden van een wagen waarin gerookt wordt worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Kankerverwekkende stoffen in concentraties die tot 27 keer hoger liggen dan normaal. In het federale parlement wordt er al lang gediscussieerd over zo’n verbod. Te lang, vond ook al Wallonië.

Ook Vlaams minister Schauvliege doet dat om niet langer te moeten wachten op het federale parlement. “Roken is ongezond en schadelijk voor de gezondheid. Dat geldt uiteraard ook voor passief roken. Roken in een wagen waarin kinderen zitten, is zeker niet verantwoord. Ik ben absoluut voor zo’n verbod”, zegt Schauvliege. “Ik vind het onverantwoord om te wachten. Als het niet lukt op federaal niveau of als er bevoegdheidsdiscussies ontstaan over wie nu al of niet zo’n verbod kan uitvaardigen, vind ik het wijs om daar niet op te wachten”.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 2 mei 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.