Radio
Verschillende lokale radio’s moeten op vraag van de Vlaamse Regulator voor Media (VRM) uit de ether. Ze hebben wel al een erkenning van de Vlaamse regering in het nieuwe frequentieplan, maar nog geen zendvergunning van de VRM. Verschillende parlementsleden vinden dat minister Gatz zich heeft miskeken in het dossier.

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) ingestemd met een erkenningsgolf van 68 lokale radio’s. Vanaf 1 januari trad het nieuwe frequentieplan in werking, maar de daadwerkelijke zendvergunning van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) was nog niet binnen. Verschillende lokale radio’s begonnen, ondanks het uitblijven van een zendvergunning, toch met hun uitzendingen. Minister Gatz stelde namelijk gerust. “Van de VRM kan niet worden verwacht dat hij zegt dat hij de regelgeving niet volgt. Maar, de VRM zal pragmatisch omgaan met de overgangsperiode, zoals dat de vorige keer ook is gebeurd. Er zullen dus geen radio’s uit de ether worden geplukt waar dat niet nodig is”, klonk het. Uiteindelijk greep de VRM in bij de lancering van verschillende lokale radio’s en riep op om te staken met hun uitzendingen.

“Er zijn radio’s bij zoals radio Ajoin uit de streek van Aalst, die alleen maar carnavalmuziek uitzendt. Voor die radio is deze maand een ongelooflijk belangrijke maand met carnaval in aantocht”, zegt Katia Segers (sp.a). “Zij verliezen daardoor luisteraars en reclame-inkomsten”. Ook Bart Caron (Groen) uit zijn ongenoegen tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement. “Net op het moment dat ze starten, worden ze uit de ether geplukt en verliezen ze hun luisteraars. Bouw maar een nieuw luisterpubliek op. Je zit al vaak op een andere frequentie, en je verliest dus ook reclame-inkomsten”, klinkt het. Ondertussen laat minister Sven Gatz weten alles in het werk te stellen om voor het eind van de maand duidelijkheid te scheppen in het probleem van enkele lokale radio’s.

De Koepelzaal, woensdag 10 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.