Sint-Annakerk
In het Vlaams Parlement is hevig gedebatteerd over de herbestemming van de Sint-Annakerk in Gent. Het stadsbestuur heeft beslist om daar onder andere een Delhaize te laten vestigen en dat stoot veel mensen tegen de borst. Dat is ook het geval bij Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “Een kerk hoeft niet altijd een functie te hebben, soms mag die ook gewoon mooi zijn”, klinkt het bij Van Rooy.

De Stad Gent besliste dat warenhuisketen Delhaize een supermarkt mag bouwen in de Sint-Annakerk. Het schepencollege is van oordeel dat het plan van Delhaize het beste is van de 5 herbestemmingsprojecten die werden ingediend. Maar niet iedereen is tevreden met deze plannen. “Het is een streng beschermd monument en dus begrijp ik echt niet dat daar een Delhaizewinkel en twee restaurants in kunnen komen”, zegt Sam Van Rooy (Vlaams Belang). Hij vreest dat na de verbouwingen er niets meer zal overblijven van de kerk. “Ik hoop dat de Vlaamse Regering investeert in het behoud van dergelijk erfgoed of ten minste de middelen geeft aan lokale besturen, zodat die dat erfgoed niet moeten uitverkopen aan een winkelketen of internationale bedrijven”, aldus Van Rooy.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) ging niet in op deze oproep. Volgens de minister is dit niet haalbaar.  “De mooiste optie is natuurlijk om het erfgoed te behouden in zijn originele bestemming. Dat is het beste wat je kunt doen. Alleen is dat afgrijselijk duur en niet altijd even nuttig. Want we zitten met 1700 kerken in Vlaanderen, en die zijn niet allemaal te behouden in hun originele bestemming”, zegt de minister. Toch moet de minister toegeven dat de plannen hem “een zeker gevoel van onbehagen” geven. “Maar Ik kan er niet aan doen dat kerken leeglopen en dat die hun originele bestemming niet meer kunnen vervullen”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 21 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.