Vlaams Parlement pakt grensoverschrijdend gedrag harder aan
Naar aanleiding van de #Metoo-beweging en de steeds talrijkere verhalen van grensoverschrijdend gedrag werd een speciale commissie opgericht in het Vlaams Parlement die zich over de problematiek moest buigen. Na heel wat hoorzittingen legden zowel meerderheid als oppositie vorige week verschillende conclusies en bijhorende maatregelen op tafel tijdens de laatste plenaire vergadering van het werkjaar.

Op 21 juni 2017 richtte het Vlaams Parlement een bijzondere commissie op inzake het grensoverschrijdend gedrag in de sport. Rechtstreekse aanleiding waren toen berichten in de media over gevallen van misbruik. Op 25 oktober 2017 breidde het parlement de scope van deze commissie uit naar grensoverschrijdend gedrag in alle aspecten van de samenleving. Sinds januari 2018 hield de commissie hoorzittingen, gegroepeerd per sector die ze extra wilde belichten. “Grensoverschrijdend gedrag is immers een maatschappelijk probleem. Het is overal. Jonge meisjes en vrouwen, maar evengoed ook mannen, worden lastiggevallen in het onderwijs, in de welzijnsvoorzieningen, in de media en cultuursector, bij jeugdbewegingen en in sportclubs, of gewoon op straat. Al jaren”, zegt Peter Wouters (N-VA).

Tijdens de plenaire vergadering werden de conclusies en aanbevelingen van de commissie Grensoverschrijdend gedrag gestemd. Concreet ging het over 2 decreten en een resolutie met 12 aanbevelingen. De Vlaams Parlementsleden wijzen er wel op dat de opdracht nog niet gedaan is. “Onze opdracht stopt niet hier, hoewel de commissie vandaag haar werkzaamheden beëindigt. Het is een maatschappelijk probleem dat zich al lang voordoet. We moeten ook buiten deze muren mee zorgen voor een mentaliteitswijziging, elk van ons binnen onze omgeving. We moeten het taboe doorbreken, onze kinderen en kleinkinderen leren dat je ‘nee’ of ‘stop’ kunt en mag zeggen wanneer iemand je grenzen overschrijdt. En hulp en een luisterend oor aanbieden daar waar we denken dat het nodig is”, aldus Wouters.

De Koepelzaal, dinsdag 10 juli 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.