Catalaanse
Het Vlaams Parlement veroordeelt de zware straffen van het Spaanse Hooggerechtshof voor Catalaanse politici en activisten. Daarnaast steunt het parlement ook de vraag naar gratie voor de veroordeelde politici en activisten. Dat staat in een resolutie die midden oktober unaniem werd goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering.

Op maandag 14 oktober werden negen Catalaanse separatisten veroordeeld door het Spaanse hooggerechtshof tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze worden bestraft voor opruiing en misbruik van overheidsgeld voor het organiseren van een verboden referendum in 2017. “De straffen die het Spaanse hooggerechtshof heeft uitgesproken, zijn extreem zwaar, buitenproportioneel en totaal onaanvaardbaar”, zegt Karl Vanlouwe (N-VA). “Het is dan ook onze plicht om als volksvertegenwoordigers uit Vlaanderen een signaal te geven. Politici horen in een parlement waar ze democratisch verkozen zijn, waar ze debatteren, discussiëren en verschillende meningen kunnen hebben. Politici horen niet thuis achter de tralies”.

Resolutie

In een resolutie die op woensdag 16 oktober unaniem werd goedgekeurd vraagt het Vlaamse halfrond dat de veroordeelde politici en activisten gratie krijgen en dus worden vrijgelaten. “Het is een resolutie waarin we heel duidelijk oproepen tot een politieke oplossing. Via politieke dialoog, via politiek overleg en met de bemiddeling van Europa en de internationale gemeenschap. In het belang van de vrijheid, in het belang van de vrije meningsuiting, in het belang van de rechtstaat”, zegt Bart Tommelein (Open Vld).

Het Vlaams Parlement keurde in oktober 2017 al een resolutie goed waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen om een bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering. “De woordvoerder van de Europese Unie liet opnieuw weten dat dit een interne Spaanse aangelegenheid is waarover de Europese Commissie zich niet wenst uit te spreken. Dit stilzwijgen staat dan ook in schril contrast met het vaak morele vingertje dat de Commissie opsteekt naar andere lidstaten”, aldus Karl Vanlouwe (N-VA).

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zaterdag 2 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.