De Vlaamse Ombudsdienst kreeg recordaantal klachten in 2017
De Vlaamse Ombudsdienst kreeg in 2017 een recordaantal aan klachten. Maar nooit eerder bereikte ombudsman, Bart Weekers, ook meer verzoeningen in klachtendossiers dan vorig jaar. Dat vertelt hij tijdens de voorstelling van z’n jaarverslag in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse Ombudsman, Bart Weekers, heeft vorig jaar zo’n 63.500 klachten binnengekregen over de diensten van de Vlaamse overheid. Dat is een recordaantal van gemiddeld 173 per dag. “Met 2017 erbij (en nog een goed jaar te gaan tot de verkiezingen in 2019), overschrijdt het totaal aantal klachten onder vier jaar Bourgeois I ondertussen het kwart miljoen. Dat zijn er nu al meer dan over Peeters II in de vijf jaar tussen 2009 en 2014”, zegt Vlaams Ombudsman Bart Weekers. “De stijging is echter helemaal geen teken van zwak bestuur. Het betekent wel dat de Vlaamse overheid zich steeds beter durft bloot te stellen aan kritiek van burgers”. Uit het jaarverslag blijkt namelijk dat de Vlaming vooral gehoord wil worden. Nooit eerder bereikte de ombudsdienst ook meer verzoeningen in klachtendossiers dan vorig jaar, zo’n 5.780 verzoeningsresultaten.

Ongeveer 45.000 klachten gingen over mobiliteit. Meestal over De Lijn, over de stiptheid van het openbaar vervoer en de service van de chauffeur. Een andere bron van ergernis zijn de rijexamencentra. Zo waren er wachttijden tot vier maanden om een praktisch examen af te kunnen leggen. Dit komt omdat veel mensen nog hun examen wilden afleggen voor de grote hervorming van dit jaar. Daarnaast bevat het jaarverslag nog twee opvallende trends. Zo zorgde de dominerende #metoo-beweging in 2017 voor een duidelijke stijging in het aantal klachten omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot slot verdubbelde het aantal klachten bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), ten aanzien van vorig jaar, door de hervorming van de gehandicaptensector.

Jaarverslag van de Vlaamse Ombudsdienst, vrijdag 9 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijekn in onze nieuwslus.