Vlaamse slachthuizen schieten tekort
De Vlaamse slachthuizen schieten op heel wat vlakken nog tekort. Dat blijkt uit het externe onderzoek dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts bestelde na de controverse rond de dierenmishandeling in het slachthuis in Tielt. Het Vlaams Parlement nodigde daarom enkele vertegenwoordigers van de slachthuizen uit om verduidelijking te komen bieden.

Undercoverbeelden van een activist van Animal Rights brachten in 2017 aan het licht dat varkens in het slachthuis van Tielt worden mishandeld voor ze worden geslacht. Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts beval daarom een volledige doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen door een onafhankelijke externe partij. Uit die doorlichting blijkt nu dat de werking beter kan. Onder andere het verdoven van dieren loopt niet altijd zoals het hoort.

“Er loopt in heel wat slachthuizen, gedurende het hele slachtproces, heel wat mis. Dat is de vaststelling”, zegt Hermes Sanctorum (Onafhankelijke). “De onderzoekers kondigden ook aan wanneer de inspectie zou plaatsvinden. Het zijn dus de ideale omstandigheden die zijn verwerkt in het rapport. Als er dan nog zaken blijken mis te lopen, dan maak ik mij eerlijk gezegd echt wel zorgen”. De oppositie vraagt nu specifieke richtlijnen per slachthuis om wat er misloopt op te volgen. De minister zegt dat er opvolging komt.

Studio Commissie, dinsdag 12 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.