Vlaanderen en Nederland bundelen krachten tegen lerarentekort
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil de krachten bundelen met haar Nederlandse collega om het lerarentekort in Vlaanderen aan te pakken. Onze noorderburen kampen met dezelfde uitdagingen en dus ziet Crevits wel baat bij een intensieve samenwerking. Dat zei ze eerder deze week in het Vlaams Parlement waar Steve Vandenberghe (sp.a) en Vera Celis (N-VA) polsten naar het plan van de minister.

Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken om het lerarentekort aan te pakken. Dat werd afgelopen week afgesproken in Zeeland op een Vlaams-Nederlandse top ontmoeting. Aan beide kanten van de grens zijn er te weinig leraars, ervaringen uitwisselen kan daar mogelijk iets aan verhelpen. “Ik denk dat het overleg dat er geweest is met Nederland, inderdaad bijzonder positief is. Elke stap die gezet kan worden om het tekort aan te pakken, is natuurlijk een stap in de goede richting”, zegt Vera Celis (N-VA).

Volgens Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits zou Vlaanderen tegen 2024 jaarlijks op zoek moeten gaan naar zo’n 5.000 tot 7.000 leerkrachten. Acties zijn dus nodig, maar Steve Vandenberghe (sp.a) maakt zich zorgen over de dalende instroom aan leerkrachten. “Zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs daalt de instroom aan de nieuwe leraars sterk. Daarnaast stijgt de werkonzekerheid. Dat hangt allemaal aan elkaar, waardoor jongeren er niet voor kiezen om in het onderwijs te gaan”. De minister reageert dat dit een gevolg is van de afschaffing van het brugpensioen in het onderwijs. Een afschaffing die gebeurde door voormalig minister voor Onderwijs Pascal Smet (sp.a). “Hierdoor zijn meer dan 2500 leerkrachten boven 50 jaar in het onderwijs gebleven die misschien anders op brugpensioen zouden zijn gegaan. Als er natuurlijk duizenden leerkrachten in het onderwijs blijven, dan kunnen er minder leerkrachten benoemd worden. Dat is een evidentie”, aldus Crevits.

De Koepelzaal, zaterdag 10 november 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.