“Vlaanderen is een bouwkundige bananenrepubliek”
“Een bouwkundige bananenrepubliek”, zo noemde Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck onze regio. Als grote boosdoener verwees hij naar de gemeenten, die elk eigen regels en procedures hebben om te bouwen. Tijdens de commissie voor Leefmilieu vraagt Axel Ronse (N-VA) of bevoegd minister Schauvliege het eens is met de kritiek.

Begin september wees Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck erop dat de autonomie van gemeenten ons tot een bananenrepubliek maakt. “Doordat gemeenten tegenwoordig heel veel zelf kunnen beslissen, is er geen consistentie, geen samenhang meer. En dus krijg je overal andere normen voor parkeerplaatsen bijvoorbeeld, of rond beeldkwaliteit. En dat was nooit de bedoeling”, zegt Van Broeck aan Het Nieuwsblad. Ook de vereniging voor architecten en de Vlaamse Confederatie Bouw hadden al meermaals kritiek op tal van verordeningen in de steden en gemeenten. Daarenboven hanteren de provincies vaak een eigen kader voor de beoordeling van bouwberoepen, die niet altijd afgestemd zijn op de gemeenten.

Ook Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) vindt dat voor bepaalde zaken een duidelijke en transparante Vlaamse regeling veel beter is. “Ik denk maar aan de basisprincipes van kwaliteitsvol wonen. We hebben de Vlaamse wooncode, maar tal van gemeenten hanteren eigen regels omtrent oppervlakte van woonvertrekken, terrassen, … Zaken die volgens mij niet altijd contextgevoelig zijn en dus geen specifiek kader vereisen”. Maar voor de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) is de ruimtelijke context tussen en zelfs binnen gemeenten zodanig uiteenlopend dat locatiespecifieke regelgeving gerechtvaardigd kan zijn. “We willen de specifieke kenmerken van iedere gemeente of iedere plek in een gemeente bewaren en zelfs versterken, en dus juist géén uniforme regels”, aldus VVSG.

Studio Commissie, dinsdag 23 oktober 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.