Coronavirus
Vlaams minister-president Jan Jambon garandeert dat Vlaanderen op 11 mei zal klaar zijn om te beginnen met contactonderzoek. Dat zegt hij in het Vlaams Parlement. Toch is vooral de linkse oppositie tijdens het vragenuurtje zeer kritisch voor de exitstrategie van de Vlaamse regering. “Er werd niet nagedacht over praktische zaken en men is te laat in gang geschoten”, klinkt het van op de oppositiebanken.

Tijdens de Interministeriële Conferentie hebben Vlaanderen en de andere deelstaten de opdracht gekregen een systeem van ‘contact tracing’ van personen die mogelijk COVID-19-positief zijn te organiseren en te operationaliseren. Volgens de schatting van experten zijn hiervoor in Vlaanderen zo’n 1.200 personen nodig. De meesten van deze ‘contact tracers’ zullen ingezet worden in callcenters. Daarnaast zullen er ook mensen nodig zijn die op het terrein gaan. “In Vlaanderen zullen volgende week heel wat mensen ter beschikking staan om mee dat platform te testen. Vanaf 11 mei zal de volle capaciteit tot onze beschikking staan”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA).

Kritiek

Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (sp.a) is toch niet helemaal gerustgesteld. “Zoals het er nu voor staat, zal er maandag gewoon geen enkele contact tracer zijn. Of hoor ik de minister-president zeggen dat er nu toch al een beslissing is genomen? Want dan zou ik dat natuurlijk wel graag weten. Wie gaat dat doen? Hoe is dat uitbesteed?”.

Volgens Jambon maakt Goeman er zelf een potje van. “Er zijn tracers, er waren tracers. In het begin van de coronacrisis hebben we ook tracing moeten doen. Toen waren er tientallen Vlaamse ambtenaren om die tracing te doen. Ik zeg u nu vanuit deze positie: op 11 mei zullen wij de tracingcapaciteit hebben die nodig is. Maak er alsjeblieft geen potje van. Breng de bevolking niet nodeloos in onrust, want dat is nergens voor nodig”, aldus Jambon.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zaterdag 2 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.