luchtkwaliteitsplan
Minister van Leefmilieu Zuhal Demir is niet van plan het Vlaamse luchtkwaliteitsplan te wijzigen. Dat zegt ze in het Vlaams Parlement. Greenpeace liet eerder deze week weten dat de minister een deurwaarder mag verwachten omdat het luchtkwaliteitsplan volgens de ngo niet strookt met verschillende eisen die de rechtbank vorig jaar aan Vlaanderen oplegde. “Maar ik ga niet bijsturen op basis van een dreigement”, klinkt het bij Demir.

Twee jaar geleden startte Greenpeace een proces tegen de Vlaamse overheid omwille van de slechte luchtkwaliteit in Vlaanderen. In het bijzonder omwille van de overschrijdingen van de Europese norm voor stikstofdioxide NO2. Exact een jaar geleden, op 6 november 2018, oordeelde de rechter in het voordeel van Greenpeace. Hij gaf de regering een jaar de tijd om met een nieuw plan te komen om de strijd tegen de slechte luchtkwaliteit aan te gaan en de overschrijdingen van de EU-drempel voor NO2 zo snel mogelijk te stoppen. “Het verwachte plan ligt op tafel, maar is hoegenaamd niet ambitieus genoeg en beantwoordt niet aan de eisen die de rechter opsomde in zijn vonnis”, zegt Greenpeace. “Daarom sturen we een deurwaarder naar het kabinet van minister Demir, om de naleving van dit vonnis af te dwingen”.

Tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zegt minister Zuhal Demir (N-VA) dat ze niet van plan is het luchtkwaliteitsplan aan te passen op basis van een dreigement. “Ik geloof dat we een goed luchtbeleidsplan hebben. Dat de maatregelen die daarin staan, voldoen aan de nodige vereisten. Ik zal dat desnoods ook op die manier voor de rechtbank verdedigen”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Bron: Vlaams luchtkwaliteitsplan: Er hangt te weinig ambitie in de lucht!

Studio Commissie, zaterdag 9 november 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.