Standbeeld Leopold II - de kolonisatie van Congo

Voorstellen van Elisabeth Meuleman (Groen) en Hannelore Goeman (sp.a) om (de)kolonisatie op te nemen in de eindtermen en om het historisch bewustzijn van jongeren te versterken, zijn in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement weggestemd. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld zeggen dat ze de bezorgdheid van de linkse oppositiepartijen delen, maar dat de doelstellingen al in de sleutelcompetenties en eindtermen zitten.

Naar aanleiding van de dood van George Floyd in de VS, de wereldwijde protesten tegen racisme en het aangewakkerde debat over de (de)kolonisatie in ons land hadden oppositiepartijen Groen en sp.a in het Vlaams Parlement elk een voorstel van resolutie ingediend.

“De resoluties van de oppositie wekken dus de verkeerde indruk dat wat al bestaat nog niet zou bestaan. De eindtermen zoals ze vandaag omschreven zijn, komen met andere woorden dus tegemoet aan de resoluties van de oppositie”, klinkt het in de commissie Onderwijs van donderdag 25 juni.

Lees hier het integrale voorstel van resolutie van Elisabeth Meuleman, Stijn Bex en Imade Annouri (Groen).
Lees hier het integrale voorstel van resolutie van Hannelore Goeman, Katia Segers en Steve Vandenberghe (sp.a).

Studio Commissie, dinsdag 8 september 2020 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.